Обявиха Кристалина за "стихията Георгиева"

Кристалина Георгиева се очертава като мощния глас на бедните, пише Ройтерс

Обявиха Кристалина за "стихията Георгиева" | StandartNews.com

Българската икономистка Кристалина Георгиева се очертава като мощния глас на бедните, в момент когато коронавирусната пандемия, тласнала света към рецесия, заплашва да потопи в хаос развиващите се страни, пише Ройтерс.

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) е израснала зад "Желязната завеса" на Съветския съюз и често си спомня колко болезнено е било спестяванията на майка й да изчезнат за една нощ при валутната криза от 90-те години на миналия век, припомня агенцията.

Тя е безкомпромисна към необходимостта да спаси от подобна ситуация най-бедните страни в света, на които се пада една четвърт от населението на планетата.

Заедно с бившия си шеф, президентът на Световната банка Дейвид Малпас, и Световната здравна организация, Георгиева оказва натиск на Китай, САЩ и други държави от Г-20 временно да замразят обслужването от най-бедните страни на дългове с падеж до края на годината за около 14 милиарда долара.

"Точно за такива времена е създаден МВФ - тук сме, за да разгърнем силата на глобалната общност, така че да може да помогнем да бъдат предпазени най-уязвимите хора и да съживим икономиката", каза тя в реч в четвъртък, преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица. По думите й тези хора спешно се нуждаят от помощ.

Управлението на кризата от Георгиева, описвана от колеги като "стихия", "непреклонна" и "машина", се отличава с видео селфита към персонала и среднощни телефонни разговори с правителствени лидери, отбелязва Ройтерс.

Тя предупреди за опасностите още когато епидемията до голяма степен бе ограничена до Китай, обръщайки се към стотиците политици на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари: "Трябва да се молим за най-доброто и да се подготвим за най-лошото".

Миналата седмица Георгиева отправи ново предупреждение. "Няма съмнение, че 2020-а ще бъде изключително трудна", заяви тя. По думите й нещата могат дори да се влошат през 2021 година в зависимост от сегашните действия на богатите държави.

Европа и САЩ се мъчат да овладеят вируса. По-бедните страни, с по-слаби здравни системи и пренаселени райони са и икономически по-уязвими. Много са затънали в рекордни дългове, разтърсени са от силното поевтиняване на суровините и отчитат отлив на капитали на обща стойност 100 милиарда долара, констатира Георгиева.

Преговорните й усилия ще бъдат тествани на пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица. Основна тема на разговорите, които ще се проведат онлайн, ще бъдат усилията по дълговото облекчаване, посочва агенцията.

Георгиева "прави всичко по силите си", коментира Джеймс Ботън, бивш официален историк на фонда. "Тя обаче може да направи само толкова без насоки от Г-20. В крайна сметка МВФ е агент на големите богати страни", уточнява историкът.

И макар САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп все повече да прегръщат национализма, Георгиева има уважението на някои високопоставени членове на неговия екип, изтъква Ройтерс.

"Тя е ефективен лидер и дълбоко ангажирана с мисията на МВФ", посочва в изявление до агенцията американският финансов министър Стивън Мнучин. Той е напълно убеден, че "тя ще преведе фонда с визия и креативност през този предизвикателен период".

Когато през февруари финансовите представители на Г-20 отказаха да категоризират коронавирусната епидемия като основен риск, Георгиева публикува собствена страшна прогноза на МВФ. А след като пандемията излезе извън границите на Азия, тя свика две извънредни заседания на управителния съвет на МВФ за по-малко от месец - нещо, което никога досега не е правено. Освен това тя се появи и на рядък съвместен брифинг с Малпас за обсъждане на извънредни мерки, припомня Ройтерс.

Подробностите по предложение за облекчаване на дълговете все още се доуточняват, но усилията на Георгиева изглежда дават резултат и финансовите представители на Г-20 вероятно ще подкрепят временно замразяване на погасителните вноски, според двама информирани източници.

"Тя е безкомпромисна", казва Соня Гибс, управляващ директор на Института за международни финанси, включващ над 450 банки, хедж фондове и други глобални финансови учреждения.

"Точно когато се заемаме с дълговите рискове, ще бъде много добре в края на масата да имаме някой с отворен подход към комуникацията", допълва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай