НСТС подкрепи промени в Кодекса на труда

Днес се проведе заседание на тристранката, председателствано от вицепремиера Николова

НСТС подкрепи промени в Кодекса на труда | StandartNews.com

Заседавалият днес Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда. Това съобщи пред репортери в МС председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова, предаде БТА.

Предложеният закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на усилията и работата на всички социални партньори и на експертите от Министерството на труда и социалната политика, каза социалният министър Деница Сачева. Според нея той представлява балансирано предложение на интересите на всички страни.

Всички социални партньори приемат ограничаването на възможността за една и съща работа между един и същи работник и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни в месеца. По-голямата част от социалните партньори, без КТ "Подкрепа" , приемат включването на тютюнопроизводителите в обхвата на лицата, които имат възможност да сключват еднодневни трудови договори.

Подкрепя се от всички гарантирането на възможността трудовите договори на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, до който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия, както и признаване за трудов стаж за времето, през което трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя съгласно предписанията на здравните органи.

Постигнало се и общо споразумение за разпростиране на КТД след съгласие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите, каза министър Сачева. По отношение на сумираното изчисляване на работното време и синдикати, и работодатели имат възражения, но според министъра предложението на министерството е балансирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай