Новозеландските агнета -  по-евтини, но безвкусни

В Родопите пасат билки, но няма купувачи, жалват се стопани

Новозеландските агнета -  по-евтини, но безвкусни | StandartNews.com

За Гергьовден много хора спазват традицията да сложат агнешко месо на трапезата. В магазините всеки може сам да избере дали да купи българска или вносна мръвка. Родното производство се отличава по синия печат, докато чуждото е белязано с червен.

Освен от съседните страни, у нас се внася и стока от Австралия и Нова Зеландия. Двете страни са сред най-големите производители в света, а Нова Зеландия е най-важният извъневропейски доставчик на овче и агнешко месо за Европейския съюз - през първите 11 месеца на 2018 г. доставките достигнаха 145 хиляди тона, или 85 процента от общия внос в Съюза.

Експерти в Брюксел обаче прогнозират, че тази година вносът ще бъде значително по-малък заради по-слабото производство, както и заради нарасналото търсене от страна на Китай.

Цената на новозеландското месо е по-ниска от тази на родното, но то не е вкусно, твърдят специалисти. Агнетата са от породи кросбред и мериносови, пасат свободно и се отглеждат само за месо. Вкусът им е доста по-различен от този, с който сме свикнали, каза за "Стандарт" проф. Иван Станков, шеф на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

У нас това месо влиза предимно замразено. Някои недобросъвестни търговци обаче го размразяват и продават за прясно на по-висока цена. 
Ако месото се внесе замразено и после се продава за прясно, търговецът подлежи на санкция, заявиха от Българската агенция за по безопасност на храните /БАБХ/. Причината е, че срокът на годност вече не е валиден, защото той важи само при съхранение на месото при определена температура. Все пак търговците се пробват, защото се надяват да продадат бързо стоката си покрай празниците, допълниха от БАБХ.

От там напомниха, че месото минава през няколко проверки в зависимост от това дали се внася директно от Нова Зеландия или през трета страна – членка на ЕС. Още на 15 април БАБХ започна тематични проверки в цялата страна. Те ще продължат до 6 май 2019 г. включително.

По-евтини са и агнетата от Северна Македония, от където у нас са влезли над 80 тона, според Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите. По думите му, месото влиза в България през Гърция, тъй като нямаме сертифициран ГКПП на границата със Северна Македония за внос на месо.

Преди Великден от Асоциацията алармираха, че част от македонското месо е с нечетливи печати. На маркировката ясно трябва да се 
вижда регистрационният номер на кланицата, одобрена за търговия с ЕС. От БАБХ направиха проверка и на месото с нечетлива здравна маркировка бе наложена възбрана. 
Според изчисления на Караколев пред investor.bg, за да влезе месото у нас на цена под 10 лева, то е изкупено в Северна Македония по 3,50 лева килограм живо тегло. Вносът му в ЕС не се обмитява, а по-ниската себестойност създава сериозна конкуренция за родното производство. 

Караколев твърди, че вносът на 10 хил. агнета означава, че българските фермери няма да могат да продадат 10 хил. животни. А Асоциацията възнамерява да изпрати сигнал до Европейската комисия заради обмитяването на месото.

Фермите около големите градове предварително са договорили животните си и ще ги продадат. 

Там цената върви между 9 и 12 лева трупно тегло. Ако се договорят на 11,50-12 лева, на стопаните ще им излязат сметките, казва проф. Станков. Агнетата, родени пред декември и януари, вече са около 30 кг. Те са идеални за чеверме - ако решите да въртите агнето на шиш, то трябва да е по-мазничко, казва проф. Станков. Ако обаче е за пещ - добре е трупчето да е 10-12 кг от млечно агънце. За рязано на порции - вземете 12-15-килограмово. 
Килограм живо тегло пък се предлага между 5 и 6 лева. 

По думите на проф. Станков, голям проблем имат стопаните в планините - в Родопите, в Странджа, в Балкана - там фермите са по-труднодостъпни и купувачи за стоката няма. Въпреки че агнетата, пасли планинска трева и билки, са най-вкусните. 

"Няма търсене на агнета”, оплаква се Мирослав Хусков от ивайловградското село Плевун, пише glas.bg. Преди Великден и Гергьовден той няма да може да продаде изгледаните от него 200 агнета в планинския регион на Източните Родопи. “Преди години изкупуваха почти на 7  лева килограма, но от година на година цената пада. Сега цената е 5 лева, което е на себестойност. Накрая роми ще ги изкупят на цена подарък за 4 лева. Все викаме: хайде, следващата година ще е по-добре, и така вече 15 години”, жалва се Хусков. Според него са виновни прекупвачите, които купуват животните от производителите на ниски цена, а после ги препродават на търговците значително по-скъпо.
Субсидията от 37 лева на агне също била прекалено ниска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай