Новият газ - дружба или служба

Ставаме хъб на Балканите, коментира проф. Тасев

Новият газ - дружба или служба | StandartNews.com
  • Путин, Ердоган, Вучич и Борисов завъртяха кормилото на синьото гориво за Европа
  • Ставаме хъб на Балканите, коментира проф. Тасев

Има една популярна руска поговорка - Дружба дружбой, а служба службой. Или казано на български - Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари.
Това научихме ние, българите, след 10 години лъкатушене между спомена за братушките и реалността от хладното отношение на Москва. Което пролича и в сряда в Истанбул, докато Владимир Путин и Реджеп Ердоган се напреварваха в комплиментите помежду си под одобрителния поглед на сръбския им колега Александър Вучич и в присъствието на българския премиер Бойко Борисов.
Четиримата символично

завъртяха крана на новия газопровод

в конгресния център на брега на "Златния рог", който ще отвежда руското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа.
Речта на държавния глава на Турция започна с благодарност към Путин, че "този проект на новото време" е наречен "турски" именно от "скъпия му приятел". Ердоган подобавящо върна жеста, като построи речта си изцяло на популярната руска поговорка "Aко имаш умен приятел, пътят е наполовина извървян още в началото".
Президентът на Турция обяви, че проектът е исторически, превръща страната му във фактор на енергийния европейски пазар, но и акцентира на очакванията, че ще има още подписани документи между Русия и Турция, които ще продължат да укрепват двустранното сътрудничество, чието начало той припомни, че е още от времето на Цар Иван Трети.
Към края на речта си той обяви "Турски поток" за спирачка пред оръжията, които чиито звук отчетливо се чува по света и завърши с апела: "Нека не превръщаме Средиземно море в море на конфликти!"
Самата церемония бе изключително впечатляваща и изградена така, че да показва мощта на две империи в областта на стратегически проекти.
„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, каза в словото си Владимир Путин. Той изказа задоволство, че турската страна и нейния президент е спазила сроковете и обеща двустранното сътрудничество да продължи с пълна сила. Неслучайно натърти, че "благодари за проявената политическа воля от страна на Турция, която е

предпочела интересите на своята страна

пред други варианти".
Церемонията продължи по-малко от час, като два големи екрана показваха пускането на газопровода от началната станция в Русия на единия бряг на Черно море до точката от другия край на морето, където "Турски поток" излиза на сушата и включваха на живо екипите и от руска и турска страна.
Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер също беше основно действащо лице на събиитето. Той заяви, че реализацията на проекта ще бъде в три участъка. "Производителността на газопровода е 31 млрд. куб. метра. Започва от Западен Сибир и стига до Турция. Сега е на пълен капацитет", каза още Милер.
"Турски поток" е стратегически проект, който ще допринесе за стабилността в региона. Благодарение на него 15,7 милиарда куб. м. газ ще останат в Турция, а другите 15,7 милиарда ще бъдат транспортирани към Европа", добави турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.
Така или иначе, откриването беше символично, защото газопроводът, който тръгва от руския град Анапа и се състои от споменатите две линии, всяка с дължина по 935 км и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море,

вече пренася директно руския газ към Турция

още от 31 декември 2019 г. За всяка от двете линии са използвани по повече от 75 хиляди тръби с диаметър 81,3 сантиметра и тегло около 9 тона, а максималната дълбочина на полагането им е 2200 метра.
От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Турция при Люлебургаз, а другата продължава през територията на Турция до границата с България.
Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията ни на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области на България – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.
Всичко това бе разказано преди церемонията при

представяне от компанията "Южен поток"

(South Stream Transport B.V.), която изгради морската част - двете успоредни нишки на дъното на Черно море.
От 1 януари и България получава руски газ чрез "Турски поток", а от 5 януари през новата компресорна станция "Странджа-2" България транзитира газ от новия газопровод за Гърция и Македония, отбеляза ТАСС. Преговорите между "Булгартрансгаз" и "Газпром експорт" за транзита на газа са завършили в последните дни на 2019 г. България ще получава от новия пункт за доставка на газ - "Странджа - 2", 2,9 милиарда кубични метра газ годишно, допълва агенцията като подчерта, че сега предстои изграждането на газопровода за Сърбия, а оттам за Унгария и Италия.
Продължението на "Турски поток" през Сърбия има огромно значение за жителите на страната и икономиката ни, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от РИА Новости. Той припомни, че сръбската компания Srbijagas ("Сербиягаз") още на 25 декември е положила всички тръби от границата на България до Унгария.
Строителството на газопровода ще позволи на Сърбия да получава газ по цени, по-добри от тези досега, каза Вучич и добави, че строителствота на газопровода през страната е с дължина 403 километра.

Първите количества за Сърбия се чакат през май

когато София обещава да завърши строителството на своя участък. Първоначално се очаква в Сърбия дневно да влизат 8,7 миллиона куб.м на ден, или повече от 3 млрд. куб. м годишно за растящото вътрешно потребление и частично за транзит към Босна и Херцеговина.
Как върви строителството на българския участък е било тема на разговор на Борисов с колегите си от Русия, Турция и Сърбия преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода, съобщиха от правителствената информационна служба.
Българският премиер участва на церемонията заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Борисов е отбелязал пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта "Балкански поток". Той е представил свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската и е посочил пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Борисов е благодарил на президента Ердоган

за поканата за участие в церемонията по откриването на "Турски поток".
Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката, заявил Борисов.
След официалната част четиримата лидерите се оттеглиха за работна вечеря, давана от домакина Ердоган, по време на която са говорили за изостредната международна обстановка. Обсъдихме политическите и икономическите отношения между нашите държави, както и актуални международни теми, написа Борисов във Фейсбук.
"От днес нататък няма да зависим от това какво се случва между Русия и Украйна. Каквото и да се случи, газ ще има. Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м, който може да търгуваме, разбира се, не в пълния обем. Можем да имаме авариен режим за доставки на турски газ, достъп до турския газов микс. Може да осъществим за трети страни, изключвам Сърбия, почти около 10 млрд. куб/м. Това ни връща на газовата карта на Европа и ни превръща в газов хъб Балкан", бе първият кометар лед срещата на енергийния експерт проф. Атанас Тасев по България он еър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай