Новите мерки на БНБ ограничават рисковете и осигуряват устойчиво развитие на имотния пазар

Брокерите обсъждат как измененията ще се отразят на търговията с недвижимости

Новите мерки на БНБ ограничават рисковете и осигуряват устойчиво развитие на имотния пазар | StandartNews.com

На 1 октомври влязоха в сила нови мерки насочени към клиентите, с които Българската народна банка (БНБ) опитва да ограничи потенциалните рискове за банковата система от растящото ипотечно кредитиране. Новите правила предвиждат: съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението да е в размер не по-висок от 85%, съотношението между размера на плащанията по дълга и месечния доход на кредитополучателя да е не повече от 50% и максималният срок за изплащане на ипотечен заем да е 30 години.

Как ще се отрази това на имотния пазар у нас коментира Ирина Цанова, изпълнителен директор и съосновател на портала за имоти – Zimoti.com.

Как въведените ограничения за жилищно кредитиране ще се отразят на имотния пазар?

Новите мерки на БНБ ще имат влияние върху имотния пазар, като може да се очаква известно забавяне на темпа на ипотечното кредитиране. Това може да доведе до намаляване на броя на сделките за покупка на жилища при хората с ниски доходи, които изцяло разчитат на кредити за закупуване на първо жилище. Банковите ограничения могат да направят по-трудно за някои клиенти да отговарят на условията за получаване на ипотечен кредит, което би могло да намали в малка степен търсенето на имоти. В същото време, тези мерки имат за цел да стабилизират финансовата система, като намалят риска от свръхзадлъжнялост.

Тези промени при кредитиране ще се отразят минимално на пазара и няма да засегнат хората със средни и високи доходи, които ще продължат да имат достъп до ипотечни кредити за техните нужди.

Очакванията на кредитните консултанти, с които работим са около 10-15% от кредитоискателите да бъдат засегнати от мерките, чиято основна цел е да забавят достигнатия 36% ръст на новите жилищни кредити, за да не прегрее пазарът.  Мерките имат по-скоро възпитателен характер и са насочени към ограничаване – от една страна – на прекомерната задлъжнялост на клиентите, и от друга – на ясната и правилна калкулация при покупката на имот – какво самоучастие и какви разходи трябва да предвидят кредитополучателите.

Според вас тези мерки ще повлияят ли и на наемния пазар по някакъв начин?

Ограниченията за жилищно кредитиране ще окажат влияние върху наемния пазар в контекста на големия брой свободни жилища в страната. Според данни на НСИ от последното преброяване през 2021 г., над 30% от жилищата в национален мащаб са свободни. Тези нови кредитни изисквания могат да доведат до по-малко сделки за покупка, което ще увеличи търсенето на наеми, особено сред хората, които не отговарят на условията за ипотечен кредит.

Интересна тенденция в последните месеци е ръстът на наемите, особено в големите градове като София, Пловдив, Варна. Това повишено търсене може да стимулира собствениците на свободни имоти да ги отдават под наем, което би разширило предлагането на пазара на наеми.

Какви са вашите прогнози за бъдещето на имотния пазар?

Цените на имотите в България ще продължат да растат, поне докато страната не влезе в Еврозоната. Според данни от Националния статистически институт, през първото тримесечие на 2024 г. цените на жилищата са се увеличили с рекорден ръст от 16% (НСИ), в сравнение със същия период година по-рано.

Нарастващите доходи, отнесени към имотните цени, показват, че имотите все пак са по-достъпни в момента, отколкото в предходни години, когато доходите са били значително по-ниски. Въпреки усещането, че има балон, ако съпоставим средните доходи в големите градове с нарасналите средни цени, можем да кажем, че имотите все още са достъпни.

Инфлацията също стимулира хората със спестявания да вложат средствата си в недвижим имот, за да избегнат обезценяването им. Значителният обем спестени средства, чиито притежатели бързат да инвестират в имоти преди влизането ни в Еврозоната, допълнително увеличава търсенето и натиска върху цените.

От друга страна, пазарът страда от недостатъчно предлагане на качествени имоти. Високият процент незаети жилища, които не се предлагат на пазара, допълнително ограничава наличните опции за купувачите. Този дисбаланс между търсенето и предлагането не само не помага за стабилизирането на цените, но и създава изкуствено напрежение, водещо до бъдещи покачвания. Според мен, всички тези фактори сочат към продължаващ макар по-умерен ръст в цените на имотите в близко бъдеще.

Как онлайн порталите за недвижими имоти улесняват покупката или наема на жилище?

Онлайн порталите за недвижими имоти спестяват време и помагат на потребителите да се подготвят по-добре, преди да посетят имота на място. За улеснение, платформата за имоти zimoti.com предлага функционалност, която позволява потребителите да зададат желаните критерии на търсене: град, квартал, тип имот, бюджет и да се абонират за известия по имейл, за да получават само нови обяви спрямо техните предпочитания. Това спестява много време от постоянно търсене и преглед на едни и същи обяви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай