Нови условия за заемите през ББР

Мярката за бизнеса не работи, поправят я

Нови условия за заемите през ББР | StandartNews.com
  • Мярката за бизнеса не работи, поправят я
  • 1262 кредита от ОББ за хора без работа

Банковият сектор се включи активно в договореното разсрочване на плащанията с БНБ. Ние, ОББ, помогнахме на нашите клиенти да преодолеят шока от кризата и най-трудния период. Това каза в скайп връзка по време на дискусията на "Стандарт" "Заедно срещу кризата" в Пловдив д-р Кирил Величков, директор „Европейски проекти и финансови институции“ в ОББ и Мениджър “Център за компетенции на KBC Group за Европейски Финансови инструменти”.

1262 кредита без обезпечение до 4 500 лв. е отпуснала ОББ на физически лица по мярката, в която ББР гарантира сумите. Много активно договаряме различни фенансови инструменти, каза д-р Величков.

Министърът на икономиката Емил Караниколов припомни, че от отпуснатите от държавата през ББР 700 млн. лева 500 млн. са за кредити за бизнеса, а 200 млн. за кредите на физически лица в неплатен отпуск. Към момента от 12 банки, които са заявили интерес към мярката в, 11 са одобрени и с тях има сключени споразумения. Заявената сума за кредитиране на физически лица малко над 140 млн. лв. Одобрени над 8 000 искания на стойност около 35 млн. лв.

Видяха се слабости, много от лицата не можеха да участват. Затова с търговските банки се събрахме и се взе решение да се разшири кръгът на лицата, които могат да участват, уточни Караниколов. Той обаче разкри, че има голям проблем с отпускането на 500-те милиона за кредити от банките към бизнеса. Два месеца в които действа тази мярка - има 8 кредита на стойност от 1 милион и 800, каза Караниколов. И допълни: Към момента тази мярка е единствената, която не работи. Предполагам, че банките имат голяма ликвидност затова предпочитат да дават техните средства. Но тук е моментът съвместно да седнем и да видим как тези 500 млн. лева, които държавата дава, по-бързо да стигнат до бизнеса, каза Караниколов. И призова търговските банки за съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай