Сряда,

Нов модел за инвестиции

От: Стандарт -
A
A
A

  • Насочват ги към икономическо развитие и демография
  • Томислав Дончев препоръча на общините обществени дискусии преди нещо да се построи

Нов модел за инвестициите в България очерта в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев. Той и зам.-министърката на регионалното развитие Деница Николова участваха в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, на което бе дискутирана регионалната политика след 2020 г. Новият модел предвижда инвестиции не само в пътна инфраструктура, но и в иновации, икономическо развитие демография. Това е част от големия обществен дебат за необходимостта от икономическа трансформация към производство с висока добавена стойност, който Томислав Дончев стартира.

"Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите и инвестициите. Това, че са се похарчили законосъобразно едни средства, все още не означава нищо. Същественият въпрос е каква е ползата от тях", заяви Томислав Дончев. Той съобщи, че през следващия програмен период са предвидени значително повече средства за страната ни, като обем финансовата рамка е около 26-27 милиарда лева. "Пари ще има, най-същественият въпрос е как да бъдат инвестирани по такъв начин, че от тях да има максимален ефект", допълни той.

"Основният въпрос е как да адресираме нуждите и възможностите, свързани с демографията, с необходимостта от по-агресивно и стръмно икономическо развитие. Това само с инвестиции в улици, кръстовища, градинки няма да стане. Необходим е нов тип инвестиции", категоричен бе вицепремиерът. По думите му през следващия програмен период е нужно да се смени гамата на инвестициите, както в традиционна бизнес инфраструктура, така и в изграждането на иновационна инфраструктура.

Друго предизвикателство, според Дончев, е "да променим мащабите на мислене", да се намерят решения и възможности да се правят проекти на надобщинско ниво. "Имаме няколко сфери, където нивото ни на мислене, планиране и осъществяване на такива проекти трябва да бъде надобщинско, регионално", посочи Томислав Дончев. Той смята, че трябва да се осигури достатъчен дял бюджети от всяка програма за такива проекти на надобщинско ниво.

Относно необходимостта от промяна на модела, по който се случват проектите и инвестициите, вицепремиерът препоръчва обществената дискусия да се направи преди нещо да се построи. "Трябват ни мерки преди нещо да се случи, преди фазата на проектиране, дори инвестиционният процес да става по-бавен, но в режим на по- добра обществена информираност и подкрепа", допълни Томислав Дончев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички