Нокаут за автопазара у нас и в Европа

Всички страни отбелязват двуцифрен спад на продажбите

Нокаут за автопазара у нас и в Европа | StandartNews.com
  • Производителите се опитват да получат правителствени помощи
  • Всички страни отбелязват двуцифрен спад на продажбите


Автомобилният пазар в Европа е продължил спада си през април, свивайки се със 76,3 на сто на годишна основа заради последиците, причинени от карантинните мерки в борбата срещу разпространението на коронавируса.
Април - първият пълен месец с въведени ограничения, доведе до най-силния месечен спад в търсенето на автомобили, откакто се води такава статистика.
Всеки от 27-те пазара в ЕС отбеляза двуцифрен спад през април, но Италия и Испания претърпяха най-големи загуби, като регистрациите на нови автомобили спаднаха съответно с 97,6% и 96,5%.
От януари до април 2020 г. търсенето на нови леки автомобили в ЕС се сви с 38,5% заради въздействието на коронавируса върху резултатите от март и април.
Регистрациите на нови коли през март спаднаха с 55,1 на сто.
В България през април тази година са продадени 824 нови коли в сравнение с 3008 през април миналата година, което е спад със 72,6 на сто.
За насърчаване на продажбите автомобилостроителите и подизпълнителите се опитват да получат нови правителствени помощи, каквито бяха премиите за закупуване на кола, въведени след финансовата криза през 2008-2009 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай