Николова: Очаквам труден летен сезон

По-малко туристи и родни посетители на Черноморието

Николова: Очаквам труден летен сезон | StandartNews.com

Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19. Въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, цитирана от пресслужбата на министерство на туризма.

Вицепремиерът представи прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през Лято 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г.

"Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет – като къщи за гости", каза вицепремиерът. Все пак прогнозите са най-много българи да отседнат в хотелите, тъй като те имат най-голяма леглова база.

Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Вицепремиерът каза още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19. "Аеропортовете са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас", категорична бе Николова.

 По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за 2021 г. Николова каза, че целта е да се изгради положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай