Николова към българите: Изберете Черно море

Новият министър на туризма с пореден призив

Николова към българите: Изберете Черно море | StandartNews.com

Вицепремиерът Марияна Николова, която вчера пое и поста министър на туризма от подалата по искане на премиера оставка Николина Ангелкова, призова българите да изберат черноморските ни курорти за почивка през това лято, защото предлагат добри и безопасни хотели и прекрасни плажни ивици.

Това стана по време на срещата си с ръководствата на морските курорти "Албена", "Св. Константин и Елена" и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев представи протичането на летния сезон в комплекса. По думите му месец юли е по-добре в сравнение с юни, а през август и септември се очаква добър и нормален сезон. Като цяло тази година ще бъде по-слаба в сравнение с 2019 г. и около 25% от хотелите в комплекса въобще няма да отворят.

Станев постави проблема, че все още не е стартирала програмата за подпомагането на чартърите с чуждестранни туристи. Държавата пое ангажимент да субсидира с 35 евро пристигането на всеки гост.

От "Албена" АД са доволни от икономическата мярка за запазването на работните места 60/40, която за туризма става 80/20, но според тях трябва да бъде удължена и доразвита.

"Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор", коментира вицепремиерът.

Тя акцентира, че България може да предложи изключително разнообразни форми на туризъм. Затова трябва да се развиват още екологичният, СПА, балнеоложкият, културно-историческият, селският, винен, вело туризъм и др.

Министерството на туризма ще работи в тясно сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за подготовката на програмите за балнеология и СПА у нас на германските туристи.

Марияна Николова подчерта, че програмата ще даде тласък за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. По този начин ще се развият СПА курортите Сандански, Велинград, Хисаря, Поморие, Вършец, Девин и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай