Nike в криза! Загуби милиарди за една нощ

Конкуренцията е жестока

Nike в криза! Загуби милиарди за една нощ | StandartNews.com

Пазарът на маратонки е по-разнообразен и конкурентен от всякога, което се отрази и на най-големия играч в индустрията, Nike. В края на юни компанията претърпя значителен спад на цената на акциите си, след като ръководството отчете очакване за спад в продажбите в началото на 2025 година. Макар Nike да остава най-големият търговец на спортни продукти в света, стратегическите решения, взети през последните години, са изправили компанията пред предизвикателства, свързани с новата конкуренция.

Джон Донахоу, който стана главен изпълнителен директор на Nike през януари 2020 г., бе натоварен със задачата да модернизира онлайн операциите на компанията и да увеличи приходите от цифрови продажби. Пандемията от COVID-19 засили тези усилия, тъй като хората бяха принудени да пазаруват онлайн. Продажбите на удобни ежедневни обувки нараснаха и печалбите на Nike надминаха прогнозите.

Въпреки това, когато блокировките приключиха и хората се върнаха в магазините, онлайн продажбите се забавиха, а някои от стратегическите решения започнаха да се поставят под въпрос. Nike изгуби темпото си спрямо други марки, като Asics, HOKA и On, които заеха част от пазарния дял. Нови иновации от конкуренти, особено в областта на спортните обувки за бягане, започнаха да изтласкват Nike на заден план.

Освен това, компанията се изправи пред критики от потребители, свързани с цените и качеството на продуктите. Цените на маратонките на Nike се увеличиха значително, което ги прави все по-недостъпни за много от предишните им клиенти. В същото време има нарастващи оплаквания за качеството на продуктите, което води до недоволство сред потребителите.

Тези фактори комбинирано водят до спад в популярността на Nike, като компанията е принудена да преразгледа своите стратегии и иновации, за да се задържи на върха в един все по-конкурентен пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай