Не сме готови да затворим ТЕЦ-овете на въглища

Енергийният министър Теменужка Петкова разговаря с експертите на МВФ за газ, "Белене" и енергийната ни стратегия

Не сме готови да затворим ТЕЦ-овете на въглища | StandartNews.com

България все още не е готова да замени въглищните централи с друг тип производители на електроенергия.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която се срещна с експерти от Международния валутен фонд по време на тяхното ежегодно посещение в страната.

Петкова подчерта стратегическото значение на ТЕЦ-овете за енергийната сигурност и конкурентоспособността на икономиката, като отбеляза, че произведената от тези базови мощности електроенергия представлява над 40% от цялата електроенергия в страната. През зимата този процент достига до 60 на сто.

„Сериозно предизвикателство пред работата на тези централи е непрекъснато повишаващата се цена на въглеродните емисии“, отбеляза Петкова, давайки за пример ръста на цените в рамките на 2018 г. – от 8 до 22 евро/тон.

Състоянието и предизвикателствата пред газовите доставки в страната също беше тема от особен интерес за гостите от МВФ.

Енергийният министър изтъкна, че основните приоритети на Европейския съюз в областта на енергетиката са залегнали и в управленската програма на българското правителство – сигурност на снабдяването и диверсификация на източниците и маршрутите. В изпълнение на тези приоритети правителството работи активно по няколко проекта, които ще осигурят разнообразяване на енергийните източници и конкурентни условия не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа, подчерта министърът.

„Предстои старта на изграждането на междусистемната връзка Гърция-България, която е част от Южния газов коридор. Тя ще ни даде възможност за алтернативни доставки от каспийския регион“, каза Петкова.

Министърът изтъкна и предстоящото участие на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, както и търсенето на природен газ в черноморския шелф.

Петкова обясни на експертите от МВФ и основните етапи за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Очаква се процедурата да страртира през февруари. 
Българската държава разполага с площадка за централата, оборудване, лицензи.

В отговор на въпрос от представителите на МВФ, Петкова изброи компаниите, които до момента са проявили интерес към проекта – китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската „Фраматом“, както и американската General Electric, която би могла да е инженер на проекта и доставчик на турбините и трансформаторите.

Министърът акцентира и върху напредъка, свързан с либерализацията на електроенергийния пазар в страната.

Създаването на Българската независима енергийна борса през 2015 г. и включването на различни сегменти за търговия осигуряват широки възможности за пазарна реализация на произведената електроенергия, подчерта Петкова.

За пълноценното функциониране на свободен електроенергиен пазар на дневен ред е защитата на уязвимите потребители. За тази цел е разработен конкретен механизъм с критерии за определяне на тази група хора и мерки за тяхната защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай