Ето ги най-тежките заплахи за глобалната икономика

Търговската война между САЩ и Европа, както и промените в политиките на централните банки

Ето ги най-тежките заплахи за глобалната икономика | StandartNews.com

Търговската война между САЩ и Европа, както и промените в политиките на централните банки са най-подценяваните рискове за световната икономика. Такова становище бе изразено от главния икономист на компанията Market Secutities Кристоф Баро, когото "Блумбърг" определя като най-точенният анализатор по въпросите на САЩ, Европа и Китай. За това пише Business Insider.

Баро напомня, че търговската конфронтация между САЩ и Китай, която продължава около година и половина, оказва силно влияние върху фондовите пазари. Така че всъщност увеличението с 20% на индекса S&P 500, наблюдавано от август 2019 г. насам, се дължи до голяма степен на напредъка в преговорите между Вашингтон и Пекин, и на подписването на първата фаза на търговското споразумение.

Според Баро обаче рисковете от ескалация на търговската война между САЩ и Китай през 2020 г. остават. Освен това съществува възможност за нов търговски конфликт, при който Вашингтон и Брюксел ще бъдат основни участници. „Може да се появят много фактори, които ще променят коренно ситуацията на пазарите. Един от тях са президентските избори в САЩ (насрочени за ноември 2020 г. - бел.ред. ) “, каза той. Според Баро в случай на преизбиране на президента на САЩ Доналд Тръмп , търговските отношения на САЩ с Европа вероятно ще се изострят още повече.

Друга сериозна заплаха за икономиката на света може да бъде промяна в политиката на централните банки. През 2019 г. на фона на забавяне на световната икономика те подкрепиха пазарите чрез инжектиране на ликвидност, чрез покупка на активи или по-ниски лихвени проценти и коефициенти на банкови резерви. Това осигури растеж на финансовите пазари. Ако централните банки обаче намалят подкрепата през 2020 г., това може напълно да промени ситуацията и цените на акциите ще спаднат.

По-рано датските анализатори на Saxo Bank заявиха, че през 2020 г. приоритет няма да бъде икономическият растеж, а загрижеността за околната среда и климата. Специалистите твърдят, че липсата на храна, чист въздух и вода се превръща в екзистенциален проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай