Най-скъпите жилища в Европа. Къде сме ние?

България е на осмо място в Европейския съюз по ръст на цените

Най-скъпите жилища в Европа. Къде сме ние? | StandartNews.com

България е на осмо място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2021 г. както на годишна, така и на тримесечна основа, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между януари и март жилищните цени у нас са нараснали със 7,5%, което е над средното равнище в ЕС през периода от 6,1%. Лидер по годишен ръст на цените на жилищата в съюза е Люксембург със 17%, следван от Дания с 15,3%, Литва с 12%, Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%.

По-голям годишен скок на цените на жилищата от България отчитат също Германия и Австрия – съответно 9,4% и 8,3%. Кипър е единствената страна - членка на ЕС, която регистрира спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие от 5,8%, отбелязва Монитор.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти по-бърз темп в сравнение със средното равнище в ЕС.

Тенденцията цените на жилищата да нарастват по-бързо от тези на наемите е валидна и на европейско ниво.

Между 2010 г. и първото тримесечие на 2021 г. жилищните цени в ЕС са скочили с 30,9%, а наемите са се увеличили с 15,3%. 17 страни - членки на съюза, отчитат по-бързо покачване на цените на жилищата спрямо наемите между 2010 г. и първото тримесечие на тази година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай