Най-после новината, която чакаме от Германия

Исторически ръст на износа

Най-после новината, която чакаме от Германия | StandartNews.com

 

Експортът на Германия се е увеличил през юни с 14,9 процента в сравнение с предишния месец, което е абсолютен рекорд за цялата най-нова история от 1990 година. Това съобщи германската агенция за статистика Destatis.

Вносът в Германия също се увеличала на 7 процента, което също е рекорд от 2010 година. През юни най-голямата икономика в Европа е изнесла стоки за 96,1 милиарда евро, а внесла — за 80,5 милиарда евро. Външотърговското салдо е на плюс с 14,5 милиарда евро.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче експортът е надолу с 9,4 процента. Увеличава се само износът за Китай с 15,4 процента.

Промишленото производство на Германии през юни скочи с 8,9 процента.

Всички тези данни показват, че възстановяването на Германия върви много по-бързо отколкото на нейните съседи, коментира Bloomberg. Очаква се страната да компенсира половината от намаления БВП през второто тримесече още през третото, твръди главният икономист на Беренбергският университет.

Ръстът на германската икономика е изключително позитивна новина и за България, тъй като означава, че ще се увеличи производството в повечето от немските заводи у нас.

Възстановяване на производството бележат и други страни от еврозоната. Франция съобщи за ръст през юни в размер на 12,7 процента, а Испания — 14 процента.

Еврокомисията прогноздира, че немската икономика ще спадне с 6,3 процента тази година, а догодина ще отбележи ръст с 5,3 процента.

През второто тримесечие БВП рухна с 10,1 процента спрямо пъровото.

Безработицата през юли остава на нивото от 6,4 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай