Наши търговци прогнозират 150 хил. долара цена на биткойн

Крипто общността в България говори: Увереност в пазара и дългосрочните печалби

Наши търговци прогнозират 150 хил. долара цена на биткойн | StandartNews.com

Повече от 75% от потребителите на крипто валути в България са уверени в дългосрочния успех на цифровите активи, съобщават от компанията Binance - водещата глобална блокчейн екосистема. Данните им се базират на проведено от тях проучване, с участието на близо 1000 крипто потребители.

Силна увереност в дългосрочния успех на криптовалутите отбелязват 36,3% от анкетираните, докато едва 5,7% са скептично настроени по отношение бъдещето им в сравнение с традиционните финансови активи. Най-голям дял от отговорилите (41,3%) са закупили първия си крипто актив в периода 2020-2022 г., а през септември тази година се наблюдава ръст от 4,5 процентни пункта, в сравнение с 2023 година.

Мотивът за притежание на цифрови активи сред анкетираните потребители е разнообразен – за близо половината от тях крипто е страничен доход, една трета го определят като хоби, а само за 5,2% от тях това е работа и основен доход. Дългосрочните печалби (13,3%), свободата на парите (10,8%), потенциалът за висока възвръщаемост (10,6%) и вярата в блокчейн технологията (10,2%) са главните мотиватори за това българите да държат крипто.

,,Резултатите от последното ни проучване показват нарастващата зрялост и увереност на крипто общността в България. Над половината участници в него споделиха, че смятат да задържат активите си дългосрочно. За близо 70% от респондентите, които планират да разширят крипто портфейлите си до края на 2024 г., е ясно, че цифровите активи все повече се разглеждат като дългосрочна инвестиционна опция. За нас не е изненада, че мнозинството от потребителите вярват в нарастващата стойност на Биткойн – близо една трета от тях смятат, че през следващата година ценовите нива биха могли да достигнат до 150 000 долара’’, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България. 

Анкетираните крипто потребители у нас споделят интересна тенденция – цели 43% научават за цифровите активи от приятели, които вече са участници на пазара. Социалните мрежи запознават 18% от хората с крипто, а едва 5,3% се дължат на традиционни медии.

Разпределение на криптовалутите и инвестиционни стратегии

Основната криптовалута, в която българите инвестират, остава Bitcoin и през тази година. BTC присъства в инвестиционното портфолио на 14% от участниците, следван от Ethereum с 10%. Анкетираните изразяват сигурност по отношение ценовите нива на водещия дигитален актив, като една четвърт от тях прогнозират цената на Биткойн до края на годината да се движи между 61-70 000 долара. Бичите прогнози не отсъстват, като 23,5% отбелязват прогноза за достигане от 71 000 до 80 000 долара, а за други 13% – до 90 000 долара. Цели 6,67% смятат, че до края на годината Биткойн може да надхвърли 100 000 долара, докато процентът на крипто потребители, които очакват спад на BTC под 40 000 долара, е минимален.

Почти половината от анкетираните държат по-малко от 10% от инвестиционните си портфейли в криптовалути, докато 27,9% разпределят над половината от портфейлите си в цифрови активи.

Крипто като източник на доходи

За почти половината участници (46,7%) крипто служи като страничен доход, докато едва 5,2% разчитат на актива като основен източник на доходи. За 33,8% от анкетираните криптовалутата е предимно хоби.

Предизвикателства пред общността

Проучването акцентира и върху растящите скам опити в крипто сектора, които се наблюдават при всеки възход на пазара. Близо 70% от потребителите са срещали крипто скамове, като 36,6% от анкетираните са се сблъсквали с измами, но не са пострадали финансово от тях, а други 35,2% са били финансово ощетени. Популярните тактики включват имперсонация на лице от екипа на Binance, най-често чрез приложения за съобщения като Telegram и WhatsApp. Все по-популярно става и използването на AI (изкуствен интелект) за целта.

Борба с крипто измамите борсата води по няколко основни линии – чрез идентифициране на измамите рано и входиране на искания за тяхното сваляне; замразяване на средствата на измамници, които се опитват да преминат през борсата; регулярно следене на скам тенденциите и информиране на обществеността и медиите; акцент върху обучението на потребителите по темата.

Път към масово приемане на дигиталните активи

С разрастването на крипто сектора и посрещането на много нови участници, ЕС прие  регламента MiCA, който е вече в сила. Защитата на потребителите остава водещо за индустрията, като Binance продължава да инвестира в технология, екип и процеси за сигурност и политики за съответствието.

По време на медийно събитие от борсата съобщиха новината за  подкрепа чрез рамково споразумение за магистърска програма на Университета за национално и световно стопанство – най-големият икономически университет в България. ,,Криптоикономика’’ е двусеместриална програма, в която са включени дисциплините Криптовалути и финансови пазари, Управление на крипто активи, Предприемачество и иновации в блокчейн среда и дигиталната икономика, Правни и регулаторни аспекти на крипто икономиката и др.  През 2025-2026 г. е възможно стартирането на бакалавърска програма по ,,Криптоикономика’’.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай