Нарастват сериозно ипотечните кредити на българите

Една от причините е ръстът на цените на имотите

Нарастват сериозно ипотечните кредити на българите | StandartNews.com

Очертава се тенденция на покачване на ръста на ипотечните кредити у нас.  Причините са различни, но  сред  най-значимите са увеличаване на цените на имотите, както и усиленото търсене на по-големи жилища от купувачите. Очевидно и този начин на финансиране започва да става все по-предпочитан на пазара.

От банковия сектор са регистрирали нарастване на искането на жилищен кредит с цели 44 процента спрямо първите девет месеца наминалата година.

Желаещите да теглят ипотечен кредит са във възрастовия диапазон от 30 - 40 години, предимно със семейства. Положителната тенденция също е, че потребителите правят сметка на своите възможности и се съобразяват с тях, подчертаха банкови експерти в тази област.

Според профилите на кандидатите средният им месечен доход започва от 900 лева. Нарастват и случаите, в които при сключването на договора за кредит има и собствено финансиране от порядъка на 30 процента.

Вече са доста факторите, които определят търсенето на жилища. Запазва се тенденцията в последно време те да са тристайни с площ от 90-100 кв.м. Заедно с това обаче потребителите проучват и  други сериозни фактори като зелена зона в близост да жилището, както и инфраструктурата, показва проучване на Gemius България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай