Напрежение! Чужденци нападнаха голям български град

Ще се стигне ли до проблем

Напрежение! Чужденци нападнаха голям български град | StandartNews.com

Сериозен проблем с работната ръка в още един голям български град.

С граждани на Индия, Бангладеш и Казахстан бизнесът от Русе и региона опитва да компенсира недостига на кадри.

Това съобщиха за БТА изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорът на дирекция "Бюро по труда" в Русе Йоана Терзиева преди началото на семинара "Нови хоризонти: Достъп до пазара на труда за чужденци".

"Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката.

В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти", коментира Милен Добрев.  

По думите му причините за недостиг на кадри са демографски, както и миграцията на наши специалисти в чужбина.

Йоана Терзиева добави, че подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, а най-много липсват инженерите.

"Изключително търсене в Русе има и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и хора в строителството. В момента индустрията и бизнесът имат нужда от тези кадри, за да могат да раздвижат нашата икономика", каза още директорът на "Бюрото по труда" в Русе.

Тя отчете, че намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от процедурите, необходими за извършване впоследствие.

"Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор.

Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите", добави Терзиева.

Тя уточни, че към момента в крайдунавския град има около 40 граждани на държави извън Европейския съюз, които работят предимно в предприятия от металообработващата и корабостроителната промишленост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай