НАП: Внимавайте с фалшиви мейли уж от нас

200 декларации са подадени в Националната агенция за приходите при старта на данъчната кампания, която започна вчера...

НАП: Внимавайте с фалшиви мейли уж от нас | StandartNews.com

200 декларации са подадени в Националната агенция за приходите при старта на данъчната кампания, която започна вчера. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За пореден път той предупреди хората да внимават, когато получават имейли от приходната агенция. Все повече са случаите на хакерски атаки, използващи фалшиви страници.

„Ние никога, по никакъв повод няма да изискваме информация за кредитна карта, за банкова сметка или друг тип данни, които са конфиденциални, по имейл. Ако някой получи имейл от името на НАП, оти името на банка или от името на каквато и да е частна или публична институция, въвеждането на данни на кредитни карти никога не е било обичайна практика“, каза той.

Вчера (10 януари) започна данъчната кампания за 2019 г. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП. Офисите на приходната агенция през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено.

Директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева съобщи, че подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път, като срокът за това остава непроменен - до 30 април.

„Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. По този начин може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв., като данъчните задължения трябва да бъдат изплатени до 31 януари“, заяви Георгиева.

По отношение на юридическите лица срокът също остава непроменен - 31 март, но тъй като се пада почивен ден, за краен момент на кампанията ще се зачита 1 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай