Надцакване със смартфони

Търговските войни между САЩ, Русия и Китай преминават в технологични, Huawei в центъра на събитията

Надцакване със смартфони | StandartNews.com
  • Търговските войни между САЩ, Русия и Китай преминават в технологични, Huawei в центъра на събитията
  • Ще се раздели ли интернет пространството на Изток и на Запад?

Едва ли е изненада, че китайската компания Huawei (Хуауей) се подсигури с договор с руския телекомуникационен оператор МТС. Huawei ще изгради мрежа от пето поколение (5G) през следващата година. Нещо повече, китайската компания влиза и в плановете за икономическо и технологично развитие на Москва и на цяла Русия. Що се отнася до широко прокламираните от Запада опасения, че Huawei е опасност за сигурността по всяка точка в света, руснаците са убедени, че техните правила за мрежова безопасност биха се справили с всеки потенциален нарушител.
С оглед на центровете на влияние в световната политика, вече е ясно, че „проблемът“ с Huawei демонстрира различните възгледи на Москва и Вашингтон за предполагаемата зависимост на компанията от най-висшето ръководство на китайската държава. Този „казус бели“ в технологиите и информационното общество е само един от признаците за започналата война между Запада, от една страна, и Русия и Китай - от друга. И макар че за момента се оценява като „студена война“, този конфликт ще хвърли сянка върху амбициозните планове за глобалното развитие на информационното общество.
Сделката между Huawei и МТС бе подписана по време на визитата в Русия на китайския лидер Си Цзинпин. Си, който водеше делегация от над 1000 души, се срещна с Владимир Путин, за да се обвърже по-тясно с Москва в икономическата сфера. Формално Си бе в Санкт Петербург за провелия се там форум, известен като "Руския Давос". Но истинската причина бе да се даде знак на Запада: като не искате да работите с нас, ние ще контраатакуваме с по-тясно обвързване с Русия.

Новото технологично разделение на света

В края на седмицата, в която президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей обсъждаха съдбата на Huawei на Запад, стана ясно, че една от целите на обитателя на Белия дом е да стегне редиците сред своите съюзници и да накара поне Лондон да се откаже от 5G офертите на китайците. Защото не му е лесно – най-мощната европейска икономическа сила на ЕС – Германия – все още се съпротивлява на Вашингтон.
Тръмп и Мей малко прекалиха, като накараха шефа на Националния център по киберсигурност на Великобритания Иън Ливай да заклейми технологиите на Huawei, като им лепне странното определение „калпави“.  
По време на тематична конференция Ливай каза, че „Huawei произвежда своите неща по много различен начин от западните си конкуренти“. Според него това се дължало частично на факта, че са навлезли в пазара много бързо и не можело да са толкова добри (!). „Причината може и да е културна, кой знае?“, шикалкавеше Иън Ливай. Попитан от репортерите дали това означава, че Huawei има по-големи технически проблеми в сравнение със западните си конкуренти, Ливай каза, че това, което са научили в резултат на внимателен преглед, е, че „сигурността на мрежите им е по-лоша, а кой ли иска да се бори с това…“. „Със сигурност нищо при тях не е идеално, Huawei са калпави, а другите са по-малко калпави“, обясни Ливай.
Това не е нова позиция. По-рано тази година Оценъчният център на киберсигурността „продължи да намира обезпокоителни проблеми в подхода на Huawei към разработването на софтуер, създаващи рискове за британските оператор“. Но е ясно, че въпреки обещанието си да инвестират в подобрения, британците твърдят, че почти нищо не се е променило. „Има да се свърши още много работа и мисля, че те знаят за това“, твърди Ливай с категоричното убеждение, че не очакват скоро Huawei да се справи с „ремонта“ на софтуера, тъй като това било „непостижимо“.
Всичко това показва, че Huawei скоро няма да изгражда мрежа от пето поколение на Острова. И ако тук не личи намесата на Вашингтон, то какви ли още знаци са нужни?
Решението на Великобритания да разреши на Huawei да изгради части от нейната 5G мрежа  се приписваше на вече отиващата си от премиерския пост Тереза Мей. Което значи, че сега има всички изгледи да бъде отменено. Особено ако Борис Джонсън (любимецът на Тръмп!) стане министър-председател.

Ударът на Google

Най-неприятната атака за Huawei дойде от Google – партньор на почти всички производители на смарт устройства по света чрез операционната система Андроид. Google казаха: "Край! Сътрудничеството ни бе дотук!" Това започна да се отразява върху финансовото състояние на Huawei, а успехът им на Запад вече е провален, тъй като без Андроид те нямат бъдеще. Независимо дали ще разработват своя операционна система, или ще се възползват от услугите на други разработчици.
Но дойде и нова изненада. Според публикация във "Файненшъл Таймс“, Google е предупредила Вашингтон за потенциалните рискове за националната сигурност на САЩ, които могат да се появят, ако Huawei бъде изоставена без непрекъснатите ъпдейти и пачове на системата Андроид на устройствата на китайците, или от съвсем нова операционни система. Тоест сътрудничеството не може да бъде прекратено с едно щракване на пръстите. Една модифицирана от Huawei версия на Андроид би била почти напълно открита за атаки на хакери.
Истинският проблем обаче е, че китайският вариант на най-популярната операционна система за мобилни устройства в света рискува да застраши цялата световна система на смартфони, таблети и др. И дори да има атаки от китайски хакери, ябълката на раздора всъщност е чисто търговска. Американски компании вече отчитат потенциалните загуби от вкарването на Huawei в блокиращ списък. Една цялостна промяна в средата за бизнес на мобилни устройства се нуждае от доста време, а междувременно положението неимоверно ще се влоши.
„Файненшъл таймс“ цитира Google, според които: „Подобно на други американски компании, ние се подчиняваме на Търговското министерство, за да сме сигурни, че спазваме изискванията и издаването на временни лицензи (на Huawei – бел. ред.). Концентрираме се върху това да опазим безопасността на ползвателите на Google, притежаващи милиони устройства на Huawei в САЩ и по целия свят.“ Отговорът на търговското ведомство не закъсня: „Това не е нова информация за нашата администрация, нито тези грижи биха повлияли на налагането на законови действия. Най-важният приоритет на министерството остава защита на националната сигурност.“
Има и основателни притеснения за национална сигурност, особено сега, при водещата се война между администрацията във Вашингтон и Huawei. Но също така настъпва тотално технологично разделение на света. Интернет вече е съвсем различен в Китай в сравнение със Запада. А новият флирт на Русия с въвеждането на неин собствен интернет, който по всяко време може да бъде изолиран от световната мрежа, е изключително обезпокоителен. Това също ще нанесе удар върху американските компании, тъй като те доминират пазара на повечето хардуерни и софтуерни технологии - пазар, който ще изгубят на Изток, този път вероятно с едно щракване на пръстите. Разединено интернет пространство пък би премахнало либерализиращия ефект, който мрежата доказа в някои от най-тежките моменти на развитие на световните политика и икономика. Тъй като много държави вече се научават как да „строят“ собствени „стени“ в мрежата, а Китай им е учител, рискуваме да върнем часовника назад.

Белият Huawei и Африка зове

Докато САЩ водят битките с Huawei на Запад, китайският технологичен гигант насочва вниманието си към Африка. Азиатската държава отдавна е инвестирала много във всякакви сфери на икономиката на Черния континент. Huawei вече създадоха сериозно присъствие в 40 държави в Африка, след установяването си за първи път в Кения през 1998 г. Компанията изгради 4G мрежите на повече от половината  континент. Там те по всяка вероятност ще наложат своите технологии за мрежата от пето поколение. Демонстрация на възможностите на 5G системите ще има по време на Купата на нациите на Африка по футбол, която ще се проведе в Египет от 21 юни до 19 юли.
Но присъствието на Huawei в Африка отива много по-далеч от продажбата на мобилни устройства и изграждането на мрежи. В Южна Африка компанията финансира обучение на специалисти в най-добрите университети, като тази година ще даде старт на специално обучение за 5G мрежи.
Правителството на Кения пък подписа сделка на стойност над 170 млн. долара с Huawei през април за изграждане на центрове за съхранение на данни и услуги от типа „умни градове“.
Китайският гигант предлага и програма за наблюдение с определението „сигурни градове“. Тази инициатива, според компанията, „може да предотврати престъпления, насочени към гражданите, туристите, студентите, възрастните хора и пр.“. Точно в стила на томкрузовия филм „Специален доклад“!
Системата вече е въведена в столицата на Кения - Найроби, както и в Мавриций, с 4000 „умни“ камери, разположени на 2000 точки. Някои медии в Мавриций заклеймяват прилагането й, наричайки я „дигитална диктатура“, налагана от „Големия брат" Пекин. Но в Гана например твърдят, че технологията за видеонаблюдение им помага да залавят престъпници, като наричат действието на системата „магическо“.
Основната тенденция – Африка става център на противопоставяне между САЩ и Запада, от една страна, и Китай и Huawei, от друга. Нещо, от което нито Африка, нито Европа, нито Америка ще имат полза.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай