На плаж у нас - ето правилата

Задължително е те да бъдат спазвани при всички видове туризъм

На плаж у нас - ето правилата | StandartNews.com

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти  по повод предстоящия летен сезон 2021 г.

Задължително е те да бъдат спазвани при всички видове туризъм - морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.

Правилата регулират и използването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между плажуващите.

В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Под един чадър е допустимо да има до 2-ма души или до едно семейство.

При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 чадър, т.е. през минимум 8 м. Обслужващите клиентите лица пък са задължени да носят дезинфектант.

В съблекателни, тоалетни и душове също трябва да бъде осигурен такъв. По отношение на съоръженията за спорт и игри на плажната ивица е разпоредено регулярно почистване, спазване на дистанция и осигуряване на възможност за плащане с карта.  

Правилата трябва да бъдат изложени на видно за туристите място. При съмнения за COVID-19 потенциалният болен трябва да се изолира в специално обособена за целта стая до пристигането на медицински екип.

На него следва да му бъдат осигурени предпазни средства и грижи от служител на хотела. След като напусне мястото за настаняване, стаята следва да бъде подложена на щателна дезинфекция. 

"До началото на сезона туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости", обобщи вицепремиерът Марияна Николова,

В същото време се предприема масова ваксинация на служителите в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай