На кои руски фирми помага Путин

Компаниите от сферите на търговията на дребно и строителството ще бъдат най-облагодетелствани от плана на президента Владимир Путин за ускоряване на растежа на икономиката на страната

На кои руски фирми помага Путин | StandartNews.com

Компаниите от сферите на търговията на дребно и строителството ще бъдат най-облагодетелствани от плана на президента Владимир Путин за ускоряване на растежа на икономиката на страната. Прогнозата направи агенция „Блумбърг“.

Според агенцията материалното стимулиране на раждаемостта дава най-добри перспективи за веригата магазини за детски стоки „Детский мир“ („Детски свят“). Друг ползотворен бизнес ще бъде този на втория най-голям търговец на дребно в Русия – веригата за продажба на хранителни стоки „Магнит“.

Сред руските компании, които могат да се възползват от плана на Путин, са посочени и две банки „Тинкоф“ и „Сбербанк“. В сферата на тежката промишленост най-обещаващата фирма е „Магнитогорски металургичен комбинат“, собственост на милиардера Виктор Рашников. Тези бизнеси ще се облагодетелстват от плановете на руското правителство за увеличаване на инвестициите в изграждане и модернизация на инфраструктура през следващите пет години и от очакваното увеличаване на търсенето на стомана.

През януари 2020 г. в рамките на ежегодното си слово пред Федералното събрание президентът Владимир Путин обеща да увеличи добавките за майчинство, да ги плаща още за първото дете и да удължи самата програма до края на 2026 година. Путин също  така инструктира да се предоставя месечни плащания за деца на възраст от 3 до 7 години, със задна дата - от 1 януари 2020 г.

„Блумбърг“ изчислява, че допълнителните разходи на руското правителство през 2020 г. могат да достигнат 2,1 трилиона рубли (34 милиарда долара). Част от средствата вероятно ще дойдат от Фонда за национално благосъстояние. До 2024 г. разходите на властта за нови помощи за бедните и семействата вероятно ще достигнат 65 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай