МВФ ще ни наблюдава дистанционно

Пакистанец ще отговаря за нас, но от регионалното бюро в Полша

МВФ ще ни наблюдава дистанционно | StandartNews.com

От утре МВФ няма да има общ представител за България и Румъния, както бе досега, става ясно от съобщиние на Фонда, пратено до БТА.

Софийският офис на международната финансова институция остава отворен, но занапред България  ще се следи дистанционно, от регионалното представителство на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, което е с централа във Варшава. Надийм Илахи, който и сега ръководи звеното в Полша, вече ще отговоря и за България, и за Румъния.

Досегашният представител в София и Букурещ Алехандро Хайденберг пък се завръща във Вашингтон.

Илахи е с богат опит от Балканите, натрупан през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е ръководител на мисията за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, преподававал е в университета Макгил в Канада, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет.

Дистационното наблюдение на България означава, че МВФ не вижда съществени рискове пред икономиката на държавата и не очаква да имаме проблеми с плащанията, които да налагат сключване на заемно споразумение.

Следващата мисия на МВФ в България се очаква да е в началото на 2020 година и отново да бъде ръководена от Джейу Лий.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай