МВФ с тревожна прогноза за икономиката ни

Цените продължават да растат, увеличава се безработицата

МВФ с тревожна прогноза за икономиката ни | StandartNews.com

Международният валутен фонд прогнозира ново повишение на инфлацията и намаляване на очаквания ръст на световната икономика.

По отношение на България очакванията са потребителските цени да скочат с 2,1% до края на годината и още 1,9% - през 2022 г., докато през април бяха прогнозирани съответно 2% и 1%. Безработицата у нас също се очаква да е по-висока от предвижданото по-рано – 5,2 на сто през 2021 г. и 4,7% през 2022 г. 

Фондът намали слабо прогнозата си за растежа на световния брутен вътрешен продукт през тази година, визирайки продължителните прекъсвания във веригите на доставки и ценовият натиск, които  ограничават възстановяването на глобалната икономика от пандемията. Глобалната производствена активност е негативно повлияна от недостига на ключови компоненти като полупроводници, блокирани пристанища и липса на товарни контейнери, както и криза на работната ръка, тъй като глобалните вериги на доставки се мъчат да се върнат към нормалността след пандемичните локдауни през миналата година.

Несъответствията в търсенето и предлагането, подхранвани отчасти от излишните спестявания, натрупани в богатите държави, доведоха до повишаване на цените, причинявайки скокове в инфлацията, отбелязат още от МВФ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай