МВФ: Европа натиска  ръста на икономиката

Фондът понижи прогнозата си за 2019 г., Brexit „без сделка“, забавяне в Германия, Франция и Италия са сред причините 

МВФ: Европа натиска  ръста на икономиката | StandartNews.com


През 2019 г- световната икономика ще нараства с най-бавните темпове от три години насам, а търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми. Това гласи новата прогноза на Международният валутен фонд (МВФ).
При второто си понижение за последните три месеца организацията обвинява за негативния тренд преди всичко понижаващото се потребление в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Фондът прогнозира глобален растеж от 3,5% за тази година, при предишна прогноза от 3,7% от октомври и под ръста за 2018 година, предаде Bloomberg.

Прогнозата все пак е по-оптимистична от тази на много инвеститори, които открито се страхуват, че глобалната икономика ще се забави, начело с тази на САЩ. 

Фондът остави прогнозите си за САЩ и Китай непроменени и дори предвижда увеличение на световната експанзия до 3,6% през следващата година.

Сред заплахите, цитирани в доклада, са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното икономическо забавяне в Китай.

Сред най-големите икономики най-сериозна ревизия е направена за Германия, за която МВФ предвижда ръст от 1,3% за тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от прогнозата през октомври. Слабото потребителско търсене и линеещото фабрично производство след въвеждането на по-строги емисионни стандарти за колите са сред причините за новата прогноза.

Фондът понижи прогнозите си и за Италия, като се позова на слабото търсене и по-високите разходи по държавните заеми, както и на Франция, където протестите на „жълтите жилетки“ са се отразили негативно на икономиката. Като цяло за еврозоната се очаква ръст от 1,6% за тази година, което е с 0,3 пункта по-ниско от предишната прогноза. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай