Мъск си играе в Туитър - срива световните пазари

Ефектът Мъск сериозно притесни инвеститорите

Мъск си играе в Туитър - срива световните пазари | StandartNews.com

Американският милиардер Илон Мъск има един от най-популярните акаунти в Twitter в света. В социалната мрежа ръководителят на Tesla и SpaceX споделя плановете на компанията си, коментира световни новини, публикува мемове и дори бърборис абонати на руски език. Но неговите туитове се следят отблизо не само от феновете на бизнесмена, но и от инвеститорите, така че сериозните и не толкова сериозни постове на милиардера неведнъж са довели до покачване и спад на акциите на Tesla.

Илон Маск

През 2021 г. Мъск доказа, че може лесно да премества котировките не само за своята компания. За по-малко от два месеца на новата година той успя да разпръсне ценните книжа на няколко чуждестранни предприятия наведнъж, да събере и срине няколко криптовалути, а също така да провокира няколко забавни ситуации, когато инвеститорите по погрешка започнаха да купуват ценни книжа на напълно различни компании, за които предприемача писа. Какво се крие зад „Ефекта на Илон Мъск”, както вече наричат по света бизнесразмаха на милиардера, разказва "Lenta.ru" .

Началото на игричките в Туитър

Милиардерът стартира акаунт в Twitter още през 2009 година. Оттогава той има 47 милиона души аудитория като е публикувал около 13,5 хиляди съобщения. През годините туитовете на Мъск няколко пъти доведоха до значителни пазарни движения, но най-вече в акциите на Tesla. И така, през 2018 г. първоаприлската шега на милиардер за фалита на производител на електрически автомобили, изразена в злополучно време за компанията, доведе до срив на акциите й с повече от пет процента. „Въпреки усилията за печелене на пари, включително отчаяна масова продажба на великденски яйца, ние с тъга съобщаваме, че Тесла е абсолютно и напълно фалирал. Толкова фалирал, че дори няма да повярвате “, написа Мъск.

В друг пост пък се съобщаваше, че самият Илон „е намерен в безсъзнание близо до своя Tesla Model 3, заобиколен от празни бутилки текила Teslakilla. Сухи сълзи все още се виждаха по бузите му. Вероятно по друго време изявлението на милиардера по никакъв начин не би повлияло на котировките на Тесла. Но малко преди съобщението на Мъск компанията обяви изтеглянето на повече от 100 000 електрически автомобила Model S поради проблеми със сервоуправлението. Освен това, преди публикуването на първоаприлската шега, Tesla Model X на автопилот се блъсна в спирка на магистрала в Калифорния, убивайки шофьора. По същото време инвеститорите сметнаха шегите на Мъск по темата за фалита и алкохола за неподходящи и побързаха да продадат част от акциите си, смятайки ги просто за непотребни вече бумаги.

Акциите на Тесла

Друг туит от милиардера, публикуван през същата година, имаше още по-тежки последици както за компанията, така и за самия предприемач. През август 2018 г. Мъск неочаквано обяви, че е готов да изтегли Tesla от борсата, когато нейните акции се повишат до 420 долара (към момента на обявяването те струваха около 350 долара). Според Мъск финансирането за тази операция вече е осигурено, но той не посочи източника си. Излишно самоувереното изявление на милиардера накара акциите на компанията да скочат с повече от 10 процента същия ден. Загубите на търговци, които са били с отворени къси позиции (процент на спад) по акции на Tesla, възлизат на 1,3 милиарда долара, изчисли анализаторската компания S3 Partners

Вицът с наркотиците

След думите на Мъск възмутени инвеститори заведоха колективен иск срещу предприемача, а американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) го обвини в измами и манипулация на пазара. За да разреши ситуацията, Маск трябваше да напусне поста председател на борда на директорите на компанията и да се ангажира да плати глоба от 20 милиона долара. Освен това на Тесла бе наредено да наеме „бавачка” - адвокат, който трябва да одобри туитовете на милиардера, касаещи компанията му, преди да бъдат публикувани в социалната мрежа. В същото време, както стана ясно по-късно, изявлението на Мъск за приватизацията на Tesla е било шега от самото начало.

SEC успя да разбере, че милиардерът, който е известен фен на марихуаната и дори я пуши на живо в едно от американските комедийни предавания, просто е искал да забавлява приятелката си, канадската певица Граймс, с помощта на туит. Факт е, че числото "420" в Северна Америка е приет символ на културата на консумация на марихуана. А 20 април (или 4/20 по американския календар) се празнува в САЩ като ден на пушене на трева. Година и половина след туита, който лиши Мъск от поста му в компанията, акциите на Tesla най-накрая надхвърлиха границата от 420 долара.

Тогава Мъск затвори темата с поредния виц за наркотиците. "Уау ... запасите са толкова високи хаха", написа милиардерът. Туитът може да се преведе като "Уау .. [Тесла] акциите са се увеличили толкова много, хаха." В друг смисъл обаче думата високо означава „прецакан“. По-късно Мъск продължи да дава гръмки изявления за Тесла, което имаше сериозни последици за компанията. През май 2020 г. милиардерът написа в Twitter, че смята, че цената на акциите на производителя на електрически автомобили е твърде висока (по това време една хартия струва около 850 долара). След туита акциите на Tesla веднага се сринаха с 10 процента и компанията загуби около 14 милиарда долара пазарна капитализация. Богатството на самия милиардер пък намаля с 2,8 милиарда. Буквално на следващия търг обаче ценните книжа напълно спечелиха есента.

Разбъркване на батериите

Туитовете на Мъск повишават и понижават не само котировките на Tesla, но и акциите на други компании. И така, през 2016 г., в навечерието на края на разработването на Tesla Model 3, има слухове, че производителят ще започне да купува батерии от Samsung за него. Мъск реши да отрече информацията в Twitter: „Бих искал да поясня, че по отношение на батериите за Model 3 Tesla работи изключително с Panasonic. Новини, които твърдят друго, са неверни “, написа той. В резултат на това акциите в подразделението SDI на Samsung, което се занимава със създаването на дисплеи, батерии и акумулатори, веднага паднаха с повече от 8 процента, а капитализацията на компанията се срина с повече от половин милиард долара. В същото време котировките на Panasonic, която е доставчик на компоненти за Model 3,  скочиха с почти 4%, което донесе на компанията 800 милиона долара.

Мъск започва да движи котировките на чуждестранни компании особено активно през 2021 година. За по-малко от два месеца тази година ръководителят на Tesla вече се е включил в борбата на аматьорски инвеститори с Reddit и професионалисти от Уолстрийт, заедно с кучето си, той надува цената на ценните книжа на пазара Etsy, повишава стойността на най-популярната криптовалута в света - биткойн, и по-малко известна цифрова валута - Dogecoin. В първия случай говорим за участието на Мъск в така наречената битка за GameStop - умираща американска търговска верига, която продава дискови конзоли, дискове с видео игри и компютърна техника.

Професионалисти от Уолстрийт, предвиждайки фалита на компанията, отвориха къси позиции по нея, но "хамстерите" от общността WallStreetBets на Reddit решиха да им дадат урок и да защитят компанията, като изкуствено повишат цената на своите акции. В разгара на конфронтацията Мъск публикува само една дума Gamestonk в своя Twitter! и публикува линк към WallStreetBets. В съобщението милиардерът играе едновременно с името на търговската мрежа и фондовия мем Stonks, с помощта на които в социалните мрежи се шегуват с инвеститори и бизнесмени, извършващи съмнителни транзакции с надеждата да увеличат печалбите. В резултат на това акциите на GameStop скочиха със 130 процента, въпреки явната ирония на милиардера.

През януари Мъск повиши стойността на японския разработчик на видеоигри Bandai Namco, като публикува мем от героя и анимето на играта Idolmaster. На Токийската фондова борса акциите на компанията нараснаха с 4,4%. Тогава милиардерът туитна кучето си и неочаквано повиши стойността на акциите на пазара Etsy. „Някак си харесвам Etsy. Купих си ръчно плетен шлем на Марсиан Марвин за моето куче “, написа милиардерът. Говорим за злодея, жестокия владетел на Марс от анимационните филми "Looney Tunes" и "Funny Melodies", който иска да унищожи Земята и да пороби галактиката. След думите му цената на акциите на Etsy се повиши с над 10 процента.

Валутен манипулатор

Мъск стартира мощни процеси в края на 2020 г. - началото на 2021 г. и на пазара на криптовалути. Още през декември главата на Тесла посочи най-популярната дигитална валута на планетата - биткойн - като „почти същия боклук като фиатните пари“ (тоест пари, които не са обвързани с благородни метали). Милиардерът обаче бързо промени решението си. Още в края на януари Мъск, който по това време беше най-богатият човек на планетата, актуализира описанието на своя профил в Twitter и добави към него хаштаг #bitcoin. След това криптовалутата е поскъпнала с 20 процента. Около седмица по-късно стана известно, че Тесла е инвестирала $ 1,5 милиарда в биткойн и ще приеме криптовалутата като плащане за електрически превозни средства в близко бъдеще. В резултат на това стойността на биткойн нарасна с още 10 процента и след това продължи да расте. По време на това писане цената му надвишава 52 хиляди долара за монета.

След това Мъск неочаквано обяви напускането си от Twitter „за известно време“, но не издържа и седмица без любимата си социална мрежа. Няколко дни по-късно той се завърна, за да повиши стойността на Dogecoin, криптовалута, която той нарече любимата си още през 2019 година. Създадена е през 2013 г. в чест на интернет мема Дож с куче Шиба Ину. В началото на февруари Мъск публикува екранна снимка на The Lion King в Twitter. На снимката шаманът-маймуна Рафики е прикрепен към главата на самия Маска с помощта на фотошоп. Той държи лъвчето Симба, което на свой ред има логото на Dogecoin, заместено за главата му. „Dogecoin е криптовалутата на хората“, пише милиардерът. В резултат на това криптовалутата е поскъпнала с над 50 процента на ден.

Четири дни по-късно Мъск даде нов натиск на Dogecoin - ръководителят на Tesla обяви, че го е купил за най-малкия си син. „Купих си малко Dogecoin за малкия X, за да може да бъде бебе за бебе“, гласи туитът. Hodlers се наричат ​​криптовалутни инвеститори, които се придържат към инвестиционна стратегия за покупка и задържане, тоест те държат средства независимо от пазарната ситуация. Но седмица по-късно милиардерът умишлено е свалил стойността на актива, давайки сигнал на големите притежатели да продават по-голямата част от монетите. Той изрази мнение, че твърде високата концентрация на криптовалута в малък брой ръце е реален проблем за проекта. В същото време Мъск обеща да подкрепи големи собственици на Dogecoin, които биха предприели такава стъпка. Тогава стойността на криптовалутата падна със 17 процента за един ден.

Дългата ръка на Илон към пазара

Туитовете от шефа на Тесла в началото на 2021 г. доведоха до някои наистина забавни ситуации. И така, през януари Мъск публикува съобщение, в което препоръчва да се използва Messenger. Съобщението идва, след като WhatsApp промени политиката си за поверителност и реши да прехвърли данните на своите потребители във Facebook. В резултат на това стойността на акциите на компанията Signal Advance се покачи с повече от 5 хиляди процента за няколко дни. Шегата се оказа, че Signal Advance няма нищо общо с пратеника - компанията продава медицинско оборудване. В края на януари Илон Мъск обяви в Twitter представление в аудио социалната мрежа Clubhouse, след което инвеститорите се втурнаха да изкупуват акциите на Clubhouse Media Group, удвоявайки стойността си. Този път обаче компанията, която попадна в полезрението на инвеститорите, нямаше нищо общо със социалната мрежа, за която милиардерът пише. Разработчикът на последната е частна фирма и нейните ценни книжа не се търгуват на борсата. Друга смущаваща ситуация, която Мъск провокира, беше изкупуването на акции на златодобива Sandstorm Gold от инвеститори, след като шефът на Tesla призна любовта си към песента Sandstorm от Darude в Twitter.

Меметата, шегите и нелепите ситуации на фондовия пазар, които провокира Мъск, забавляват абонатите на милиардера, но те не изглеждат смешни за анализаторите от Уолстрийт. Специалистите призоваха SEC да следят по-голямо внимание на дейността на милиардера в социалните мрежи. Според тях, докато Мъск се шегува в Twitter и се обогатява поради движението на акции на компании в една или друга посока, инвеститорите на дребно губят спестяванията си.

Култът към Telegram и Signal.

Изплашени от новата политика на WhatsApp, хората се втурнаха към Telegram и Signal. Но наистина ли са толкова безопасни?

Мащабното въздействие, което един човек има върху американския и глобалния пазар, показва, че регулаторът трябва да преразгледа правилата и разпоредбите на индустрията. „Ситуацията е такава, че представители на нов вид харизматични лидери са получили публична платформа за своите изявления и вече могат да говорят не само с бордове на директорите. Регулаторите трябва да решат какво да правят с новата тенденция. В крайна сметка обаче регулаторите ще трябва да актуализират набора от разпоредби “, каза анализаторът Дан Лейн, който работи за базираното във Великобритания приложение за борсова търговия Freetrade.

В миналото пазарите бяха измъчвани от коментарите на друг акционер, бивш президент на САЩ Доналд Тръмп . Като държавен глава той също се радваше да публикува импулсивни публикации в Twitter без предварителна консултация със своите съветници, което води до сривове на фондовите пазари, масивни промени в цените на петрола и международни скандали. Анализаторите от Уолстрийт дори формулират такова нещо като „индексът на Тръмп“ - те проследяват промяната в доходността на американските държавни облигации в рамките на пет минути след туитовете на президента. Активността на Тръмп в Twitter обаче не се оказа добра. За четири години на власт политикът се съгласи, че в началото на януари 2021 г. ръководството на социалната мрежа просто е представиловечно блокиране на страницата му. Каква реакция ще последва на туитовете на Мъск остава неизвестно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай