Може ли магарето да живее, без да яде?

Производителите скочиха срещу натиска на търговските вериги

Може ли магарето да живее, без да яде? | StandartNews.com

На пръв поглед заглавието е доста алегорично, когато става въпрос за сериозни теми. Но всъщност точно така г-жа Мариана Кукушева бе нарекла пресконференцията на производителите на хляб, месо и млечни изделия. Поводът за това емоционално послание е натискът на търговските вериги у нас към производителите. 

"Искам да започна с това, че съвременната, модерната търговия в момента е една йезуитска програма за смачкване на българските доставчици", каза г-жа Кукушева, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите у нас. "Ценовите ни предложения към веригите остават неразгледани месеци наред, което принуждава доставчикът да продава под себестойност. А това е незаконно!", продължи Мариана Кукушева.

В крайна сметка се получава така, че ако някой ден ценовите предложения бъдат одобрени, те вече не са актуални. И това е омагьосаният кръг.

Цената на свинското месо в Европа се е вдигнала над 50 процента, алармираха от своя страна месопроизводителите. "Чакаме по 100 дни да ни се приемат доставните цени. При нас това може да доведе до фалити, защото става въпрос за живи същества. Ще трябват две години, за да се възстановят свинете и говедата от тежката световна епидемия от чума", добавиха те.

Ценовият натиск води до сериозни проблеми и при производителите на млечни изделия. " Липсата на актуализация на цените води до риск да се консумират псевдомлечни продукти.При кравите възпроизводството е слабо, а в същото време цената на млякото в Европа скочи с 30 процента", казаха от Асоциацията.

Те изразиха сериозно съмнение в "партньорството" с търговските вериги. "Искат от нас прекарено високи бонуси, но всичко си има граници. Призоваваме държавата да не стои като безучастен наблюдател", казаха техните представители. 

Всичко това води и до текучество на работна ръка, до заминаването на много работници на работа в чужбина и до сериозен дефицит на родния трудов пазар.  

Основният проблем всъщност е, че няма баланс на принадената стойност по цялата верига - от производителя до клиента в магазина.

Както се спомена,  възможен изход от това е компромис с качеството, но произвидителите категорично не искат подобно нещо. "Ниските цени не са гаранция за повишаване на качеството на живот, разберете този важен момент. Ние не искаме държавна диктатура в бизнеса, а неговото справедливо и балансирано функциониране", каза още Мариана Кукушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай