Минната индустрия няма да уволнява

Мерките на правиштелството са добри

Минната индустрия няма да уволнява | StandartNews.com

Не планирамве да освобождаваме работници, ако трябва ще теглим кредити, но ще се справим в тази тежка ситуацията. Това заяви председателят на Минната камера и собственик на "Минстрой холдин"  Николай Вълканов по БНТ. Затова и минната индустрия няма да се възползва и от схемата 60:40, която държавата предлага за отпуските, добавиш той.

Зам. председателят на КРИБ заяви, че икономическите мерки на правителсвото са добри и на този етап са адекватни, за да помогнат на най-засегнатите браншове. Той похвали кабинетът за това, че не се е поддало на изкушението да вдига корпоративния данък през годините.

Вълканов заяви, че в момента цените на суровините не са добри, но когато пазарната конюнктура е била добра, компаниите от сектора са направили 6 милиарда инвестици.

Той увери, че производството няма да се намалява, въпреки че има затруднения с износа по обективни причини. Сложна е ситуацията, но ще издържим, каза Вълканов. Според него по време на финансовата криза 2008-2009 година е било много по-трудно отколкото сега.

Той смята, че причините за това са и по-ниските цени на енергоносителите.

Средната цена на тока е 66 лева, при над 100 лева през декември, с 40 процента е по-ниска цената на газа, това дава глътка въздух и на металулгията, и на химическата промишленост, заяви Вълканов. Добивната промишленост той определи като „работеща “ и добави, че „винаги е била теглеща и ще продължи да го прави и в кризата“.

Според него в следващите месеци вече няма да има липса на работна сила, а връщането на нашенците от чужбина ще осигури и нужните висококвалифицирани кадри, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай