Министър Ангелкова очаква добър зимен сезон

Тя присъства на традиционната работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт за готовността за новия зимен сезон

Министър Ангелкова очаква добър зимен сезон | StandartNews.com

Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г. очакваме добри резултати и през зимния сезон благодарение на общите ни усилия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционната работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт за готовността за новия зимен сезон 2019/2020, предаде БГНЕС. Ангелкова припомни, че въпреки негативната кампания в началото на годината за времето от януари до септември 2019 включително в страната са отчетени над 7,8 млн. посещения на чуждестранни туристи, като спадът спрямо същия период на рекордната 2018 г. е едва 0,8%.

Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи ще бъдат от съседните страни, като очакваме ръстове по някои от водещите пазари. Предвиденият ръст в броя на местата за пътници в самолетите, пристигащи на летище София, през предстоящия зимен сезон от Великобритания например засега е 17%. Прогнозира се увеличение и на полетите от Германия със 7 на сто, Унгария 16% и др.

Ангелкова подчерта, че Банско, прочут зад граница като конкурентен ски център и място за големи състезания в снежните спортове, се утвърждава все по-категорично и като целогодишен курорт. Благодарение на инициативността на общината и бизнеса през летните месеци на тази година над 77 хил. са пренощувалите в места за настаняване в общината, като ръстът спрямо същия период на 2018 г. е над 8%. Много е важно да разширим кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм „Естествено в България“, за да я надградим и да привличаме към региона повече български туристи, каза още тя. Ведомството ще продължи да работи за намаляване на административната тежест, за да насърчи бизнеса. В тази посока са и промените в Закона за туризма, като сред основните акценти в тях е статутът на националните курорти, както и дейността на ски учителите, за да може да се регулира професията им, стана ясно от думите на министъра.

Тя се спря подробно на значението на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и призова онези, които още не са се регистрирали в нея, да го направят, за да не се стига до санкции и прекратяване дейността на обекта. Министър Ангелкова прогнозира, че Банско може да е сред първенците по тази регистрация. Над 990 места за настаняване в общината вече са вписани в системата и имат активни профили, като до дни се очаква присъединяването и на още 120. Законът трябва да се спазва от всички и регистрацията е задължителна, категорична бе министърът.

По отношение на новия зимен сезон тя подчерта, че е важно всички контролни органи да са на мястото си. МВР вече е потвърдило, че отново ще има съвместни екипи с румънски и гръцки полицаи, които да следят за спазването на обществения ред и безопасността на туристите. КЗП и РЗИ също са изцяло готови, включително с мобилни екипи. Съвместно с експертите на КЗП до дни започваме проверките в местата за настаняване и ски пистите по специализираната наредба за безопасността и информационната им обезпеченост.
Банско активно участва във всички инициативи на министерството за популяризиране на културно-историческите, балнео-, СПА и винено-кулинарните дестинации. Направихме сериозен пробив в партньорството си с германските здравни каси, каза още министърът. Българският бизнес ще може да посреща в своите обекти германски осигурени лица, включително в 26 частни хотела, които са в списъците и отговарят на изискванията, при това включването им става абсолютно безплатно. Община Банско има и много добра позиция във винено-кулинарните дестинации и получава съдействие от Министерството на туризма за промотирането си. Съвместно със земеделското министерство бяха проведени срещи с изявени шефове и международни експерти, за да се начертаят стъпки и планове за действие, така че още в училище децата да се обучават в тези традиции. Така ще можем още по-успешно да популяризираме качествената българска кухня. Предстои и международна среща следващата година по тази тема с членове на световни професионални кулинарни асоциации, за да получим подкрепа за популяризиране на България на различни изложения, включително на „Зелената седмица“ в Берлин и др., обобщи министър Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай