Петък,

Министър: 30 000 българи се завърнаха през 2018 г.

От: Стандарт -
A
A
A

30 000 български емигранти са се завърнали у нас през 2018 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който представи страната ни по време на икономически форум в Саудитска Арабия. По думите му, излъчени от "Канал 3", младите българи вече не искат да напускат страната ни, както е било преди години. Работещите в IT сектора взимат толкова, колкото и в другите страни от ЕС, каза Караниколов. Безработицата у нас е около 5%, очаква се да падне до 4 на сто. Имаме и резерв от работна ръка - това са българските малцинства в Украйна, Молдова и Армения, общият им брой е около 2 млн. души. "Увеличаването на доходите води до това емигрантите да се връщат и още по-важно - младите да не искат да заминават. Затова основен приоритет за правителството е образованието" , посочи Караниколов.

Саудитска Арабия е стратегически партньор за България, страната е фактор на стабилността в региона. Отношенията ни стават все по-добри, нашата задача е да подобрим икономическите и културните връзки", каза още Емил Караниколов, който се срещна с министрите на търговията, на икономиката и със заместник-министъра на отбраната в Рияд.

България е врата на Саудитска Арабия към Европа, имаме много възможности в областта на земеделието и туризма, посочи българският посланик в Рияд Димитър Арабаджиев в интервю пред Илияна Беновска.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички