Министър Карадимов и посланикът на Турция на знакова среща

Какво обсъдиха

Министър Карадимов и посланикът на Турция на знакова среща | StandartNews.com

Източник: Министерство на иновациите и растежа

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения обсъдиха министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Саит Уянък на работна среща днес в Министерството, съобщиха от ведомството.

По време на срещата министър Карадимов посочи, че Турция е сред водещите външнотърговски партньори на България и подчерта високата активност на турските инвеститори в страната ни. Той заяви, че предстои да бъдат открити общо 960 нови работни места от две турски компании.

В края на август Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между правителството и „Смарт Солар Технолоджис“ АД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки”. Проектът ще се реализира в с. Еленино, община Стара Загора. С решението се създава и междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнението на инвестицията. Предвижда се изграждане на нов завод за производство на соларни панели и клетки. Размерът на инвестицията е 240 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 800 работни места.

Издаден беше и сертификат за приоритетен инвестиционен проект „Разширяване на продуктовия микс, чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан и съпътстващи съоръжения” на „Алкомет“ АД преди няколко месеца. Инвестицията в Шумен е над 136 млн. лв. и се предвижда откриване на 160 работни места.  Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото производство в завода и продуктовата гама на нови продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара.

По време на срещата бяха очертани възможностите за насърчаване на инвестициите от Министерството на иновациите и растежа и за сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Акцент беше поставен и върху доброто сътрудничество между двете държави и бъдещи съвместни инициативи за развитие на предприятията.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, началникът на политическия кабинет Мария Петрова и търговските съветници от посолството на Турция в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай