Минималната заплата става 650 лв. от догодина

Това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане

Минималната заплата става 650 лв. от догодина | StandartNews.com

Размерът на минималната работна заплата ще бъде 650 лева от 1 януари 2021 г. вместо досегашните 610 лева. Това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане.

Предлаганият размер е в съответствие с управленската програма на правителството и е определен в актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година, въпреки че работодателските организации традиционно са против повишението на най-ниското възнаграждение.

В доклада на социалния министър Деница Сачева към проекта на постановлението се посочва, че липсата на актуализация на минималната заплата би оказала негативно въздействие върху реалните доходи на работниците.

В документа се подчертава, че през последните две години беше налице положителната тенденция за двуцифрени темпове в нарастването на средната заплата за страната - съответно с 10,5 през 2018 година и с малко над 11 на сто през 2019.

През второто тримесечие на 2020 година обаче се наблюдава забавяне на ръста на заплатите.

Средното възнаграждение общо за страната е малко над 1330 лева и нараства само със 6,1 на сто спрямо същото тримесечие на 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай