Мика Зайкова ни прекърши! Кога идва еврото

Тежък анализ на ситуацията в страната

Мика Зайкова ни прекърши! Кога идва еврото | StandartNews.com

Един от финассовите ни експерти, ползващ се с високо доверие, разкри песимистични данни за родния бизнес и политическата ситуация в нстраната.

Много е проблематично влизането ни в еврозоната през 2026 г., по-сигурно е това да се случи след 2027 г. Това не е хубаво, защото кредитите ни ще бъдат по-скъпи и всичко останало. Пълен абсурд е да влезем през 2025 г.

Всяка година с 10 милиарда задлъжняваме и съвсем скоро ще стигнем до тези 60%, а пък БВП не расте с 3,2 %, както го беше предвидил Асен Василев, а с 1,7-1,8%. Това се дължи главно на потреблението, а не на развитието на индустрията. Това обясни в интервю за Lupa.bg финансовият експерт Мика Зайкова.

"През 3 месеца правим избори и депутатите развързват кесията – увеличават заплати, дават помощи... Тези дни гласуваха държавна помощ за всички предприятия, които работят с електроенергия. Те плащат 180 лв. на киловатчас и сега ще им се покрият загубите. Преди се покриваха над 200 лв.

От 1 октомври се вдига цената на водата. Освен това КЕВР всеки месец малко и полека вдига и цената на електричеството. Слава Богу гласуваха в парламента да остане за още една година същата формулата за плащане на битовите отпадъци. След това ще плащаме за смет в пъти повече. Режийните разноски непрекъснато се вдигат.

Нещата с газта се влошават, понеже не спира войната в Газа. Доставките се прекъсват, а може въобще да не дойдат, тъй като Европа не разполага със суровини. Цената на газта расте. Дори доставките да се изпълняват, те трябва да обикалят цяла Африка, което оскъпява. Като прибавим природните стихии, които унищожиха реколти, това ни принуждава да търсим доставки отвън.

Кьорав инвеститор не идва в България поради политическата нестабилност и корупцията. Освен това геополитически се намираме между две войни. Вече преките чужди инвестиции са между 1 и 3% и намаляват. Никой инвеститор не иска да идва тук.", каза още Мика Зайкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай