Маршрутни тол карти - в бензиностанциите

Системата тръгва на 1 март, няма план "Б"

Маршрутни тол карти - в бензиностанциите | StandartNews.com
  • Системата тръгва на 1 март, няма план "Б"

Тол системата тръгва на 1 март, план "Б" няма. Това заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде Агенция „Фокус“.

На въпрос дали има вероятност тол системата да не стартира на 1 март 2020 г., проф. Асенов отговори: „Такава алтернатива не разглеждаме. Трябва да се случи извънредно събитие, за да не тръгне на 1 март“. Налице са всички организационни условия тол системата да стартира от 1 март, увери проф. Асенов.

"Маршрутна карта ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и на всички терминали на самообслужване на бензиностанциите. Също така - в партньорската мрежа сме поставили изискване да се постигне в един момент от време възможност маршрутни карти да се закупуват на всички места, където се закупуват и винетки. Разбира се, това няма да може да стане отведнъж", коментира още проф. Асенов.

Има 34 точки нови за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове и 10 места за заплащане на компенсаторни такси. Осигурен е мобилен пункт за продажба с две работни места.

„Целта е максимално да обхванем транзитния трафик и да удовлетворим изискването на нашите партньори – местните превозвачи, транзитният трафик да е таксуван така, както тях ги таксуват другите държави. Малко патриотизъм да вкараме в целия диалог“, каза още проф. Асенов. Той подчерта, че целта на тол системата не са глобите и санкциите. Идеята е работата на тол контрола да бъде сведена до превантивен орган, заяви проф. Асенов.

Проф. Асенов уточни, че е започнало монтиране на пътни знаци, които да обозначават тол системата. "Знаците са налични, произведени са. Самият знак е приет със съответен нормативен документ, така че всички тол сегменти ще бъдат обозначени съвсем правилно", обясни експертът. Той допълни, че на ГКПП-ата се прави информационна кампания и на всеки канал на тежък трафик ще има информационна табела, че става въпрос за нова тол територия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай