Мароко кани бг производители на изложение

Земеделският министър Румен Порожанов се срещна с посланика на Кралството у нас г-жа Закия Ел Мидауи

Мароко кани бг производители на изложение | StandartNews.com

Български производители са поканени на най-голямото земеделско изложение в Мароко, което ще се проведе от 16 до 21 април. Поканата отправи Н.Пр.  Закия Ел Мидауи, посланик на Кралството у нас, която се срещна със земеделския министър Румен Порожанов. 

Европейският пазар е основен за българските производители, той е силно конкурентен. Но за нас връзките със страните извън ЕС също са много важни и родните земеделски стопани и преработватели трябва да имат възможност да излязат на добри пазари като Мароко и Северна Африка, заяви министър Порожанов.

През миналата година на изложението в Мароко са участвали представители на 70 страни, сред които 23 африкански държави. То е било посетено от  над 1 млн. души.

Мароко е и дистрибуционен център на стоки за останалата част от Африка, страната може да бъде разглеждана като платформа за българските износители. А от своя страна България е врата за Балканите, заяви г-жа Ел Мидауи. За засилване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни се предвижда създаване на смесена Българо-мароканска търговска камара.

Министър Порожанов припомни, че по време на европредседателството, а и сега, приоритет на България е засилването на международните контакти. Той разказа, че предстои създаването на българо-саудитска съвместна компания за инвестиции в българското земеделие като резултат от 15-месечна активна дейност с Кралство Саудитска Арабия. Преди 3 седмици беше подписан и протокол от смесената българо-египетска комисия, на която министър Порожанов е съпредседател. Работи се по организирането на следваща среща с представители на бизнеса в Кайро.

Големите инвестиции в едната или другата страна са сложен процес, но когато има взаимен интерес е абсолютно реалистично да се случат, заключи министър Порожанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай