Мария Капон с ключово искане за бизнеса у нас

Намаляване на административната тежест е едно от главните условия

Мария Капон с ключово искане за бизнеса у нас | StandartNews.com

Намаляване на административната тежест е едно от главните условия за развитието на StartUp бизнесите в България.

Това заяви за Дарик радио Мария Капон, която е на второ място в листата за Пловдив на коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“. Капон е зам.-председател на Единна народна партия, депутат в 45-ото и в 40-ото Народно събрание, председател на българската делегация евронаблюдатели в Европейския парламент в групата на ЕНП-ЕД през 2005-2006 г.

Като народен представител тя ще продължи да работи за увеличаване на прага за ДДС на 200 000 лева, което ще доведе до повече свобода за дребния и среден бизнес, както и за отпадането на данък уикенд.

По думите на Мария Капон едно от първите обаче условия за създаване на StartUp система в страната е качествено образование в областта на бизнес културата, кредитната култура и възпитаването на малките хора в големи цели.

„Страни като Сингапур, Израел, Дания, Ирландия създадоха цяло поколение, свързано с това мислене и въпреки различния стартов капитал, във всяка една страна те създадоха успешен StartUp потенциал и изстреляха наглед малки икономики до голям успех! Това означава веднага в Плана за развитие да заложим високотехнологични училища на бъдещето с математико технологичен профил. Вече има два проекта за Пловдив и Варна, но не са заложени в Плана!

Нужна е среда - университет, голяма компания, стартиращи фирми и свързваща среда. Тоест - доставчици, инженери, рисков капитал. Такива клъстери работят! Не просто държавна кърмилница. Нужно е лесно патентоване и тук държавата може да помогне!“, коментира още пред Дарик втората в листата за Пловдив на коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ и една от най-успешните бизнесдами в града на тепетата Мария Капон. 

Тя е категорична, че в българския модел е важна ролята на диаспората, защото имаме учени на световно ниво в топ университети, но те не биха дошли тук за пари, а за идея или задача, която да помага на някого или на страната. 

„Разбира се, за стартиране на бизнес са нужни пари, но не толкова много, колкото бързо и умно. Рискът може да се застрахова от дела на успелите, ако държавен фонд участва на проектен принцип!

Може да се помогне и в брандирането на марката. Аз съм учила това и българското може да стане престижно с такова колективно усилие. Това е икономически патриотизъм!“, заяви още пред Дарик Мария Капон, която е с № 102 преференция в листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай