Марица Изток 2 дължи близо 900 млн. лв.

„Още няколко крачки в тази посока и рискуваме „ТЕЦ Марица изток 2" да бъде изправена пред заплаха за декапитализация“, посочи енергийният министър Теменужка Петкова...

Марица Изток 2 дължи близо 900 млн. лв. | StandartNews.com

Дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" доближава 900 млн. лв., правителството и БЕХ правят необходимото, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от БСП Таско Ерменков за ТЕЦ „Марица изток 2", предаде Агенция Фокус.

„Въпросът е много важен, много актуален“, посочи Петкова и допълни, че подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система. Тя изтъкна стъпките, които е предприело правителството - едната е свързана с дерогацията, а втората да се закупят емисиите за 2018 г.

„Това, което успяхме да предприемем като действие даде възможност да гарантираме енергийната сигурност на страната, работните места на колегите“, коментира Теменужка Петкова. „Оттук нататък предстоят още няколко много важни стъпки, които трябва да извървим. Това са важни решения, за които разчитам на подкрепата на всички парламентарно представени политически сили“, коментира тя.

„В продължение на три години БЕХ на практика финансира закупуване на емисиите. Никой не бива да се заблуждава, че това се случва безвъзмедно“, каза Петкова и уточни, че ТЕЦ „Марица изток 2" е увеличила своя капитал. По думите й дългът доближава 900 млн. лева, близо 1 млрд. лв. „Още няколко крачки в тази посока и рискуваме „ТЕЦ Марица изток 2" да бъде изправена пред заплаха за декапитализация“, посочи енергийният министър.

 „Направихме анализ по отношение на възможностите за финансово стабилизиране на централата. Първата и задължителна стъпка преминава през възможността за капитализиране на централата, т.е. да успеем да капитализираме част от дълга на ТЕЦ „Марица изток 2" към БЕХ“, обясни Петкова. Тя коментира, че е нарушила „традицията“ в българската енергетика да се направи нещо и тогава да се пита ЕС.

„Първо решихме да направим допитване до главна дирекция „Конкуренция“, да представим нашите виждания за стъпките, които трябва да предприемем. В рамките на тази среща, ние поставихме въпроса в неговата сериозност, важност за българската електроенергийна система, обяснихме какви са нашите основни мотиви“, посочи министърът.

„На този етап имаме подкрепата на ЕК, че това е правилната посока, към която трябва да се върви. На първо място държавата трябва да постави този въпрос от свое име, за да можем да получим разрешение за този тип държавна помощ. Тя да бъде третирана като допустима държавна помощ по отношение на повишаването на капитала“, обяви Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай