Лято 2021: 3,7 млн. са туристите, няма ги британците и руснаците

Вътрешният туризъм е напълно възстановен, отчитат от ресорното министерство

Лято 2021: 3,7 млн. са туристите, няма ги британците и руснаците | StandartNews.com

Летният сезон в България е значително по-добър от този през миналата година. Българските туристи са с 50% повече, а ръстът при чуждестранните туристи е над два пъти. Вътрешният туризъм е напълно възстановен. Това показва сравнителен анализ, изготвен от Министерството на туризма, въз основа на наличните данни за 2020 и 2021 г.

До момента летен сезон 2021 г. протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания. Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3,7 млн. по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода май - август 2021 г. От тях над 2,3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са близо 1,4 милиона.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. За периода от май до 22 август 2021 г. общият брой туристи нараства по най-скромни оценки с около 1,6 млн., или с над 70% спрямо същия период на 2020 г., но се очаква забавяне на ръста във връзка с започващата четвърта вълна на коронавируса в последната седмица на август. Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хил., или над 50%. Чуждестранните туристи се увеличават поне с 820 хил., или над два пъти. 

По неокончателни данни за периода от 1 май 2021 г. почти до края на август 2021 г. броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст от поне два пъти. Полските туристи са над 120 хил. с ръст от над 90%, немските туристи са над 105 хил. със сериозен ръст, чешките туристи са над 79 хил. с ръст над два пъти, украинските туристи са над 86 хил. с ръст над 2,5 пъти.

Не се наблюдава възстановяване на туристопотока от Великобритания и Русия.

*За сравнение, за периода май – август 2019 г. общият брой на туристите е бил на 4,3 млн. (над 1,7 млн. българи и над 2,6 млн. чуждестранни туристи), но са се отчитали само местата за настаняване с 10 и повече легла.

Положителни са данните за вътрешния туризъм, който се възстанови напълно от пандемията, отчита анализът. Факторите, които са повлияли в най-голяма степен за възстановяване на вътрешния туризъм, са:

* Нарасналото желание да се пътува след дълги периоди на изолация.

* Ограничените възможности за пътуване в чужбина поради пандемията.

* Възстановяване на доверието в безопасността на българските курорти.

* Сериозната подготовка, която проведе туристическият бранш за летен сезон 2021 г.

* Големите намаления, които предложиха някои хотели.

* Ниската заболеваемост от COVID през периода май – август 2021 г.

Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи

В най-общ план за периода май – август 2021 г. малко под 60% от българските туристи са избрали почивка в област с излаз на море, а останалите малко над 40% са избрали друг вид туризъм. В началото на летния сезон значителен дял от българите са избрали СПА туризъм, но с напредването му този дял рязко спада за сметка на морския туризъм.

Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. (без да се включва столицата) са община Несебър – над 285 хил. туристи, община Варна – над 176 хил. туристи, община Приморско – над 135 хил. туристи, община Созопол – над 114 хил. туристи, община Велинград – над 106 хил. туристи и др.

Община Несебър постига ръст на българските туристи над 45%, а община Варна – над 40%, община Банско – над 2 пъти, но спрямо по-слабия за тях период май – август 2020 г. В противовес, ръстът в общините Царево и Созопол е доста по-скромен, но спрямо силния за тези общини период май – август 2020 г. Много висок ръст на българските туристи – над 65% за периода май – август 2021 г., се очертава във водещите СПА дестинации – Велинград, Хисаря и Разлог.

Туристопотокът от Румъния се връща към предпандемични нива

Туристопотокът от Румъния също се възстанови напълно от пандемията. По неокончателни данни за периода от 1 май почти до края на август 2021 г. броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст поне два пъти. Значителна роля за бързото възстановяване на туристопотока от Румъния има и фактът, че румънските туристи пристигат предимно с личните си автомобили, поради което на практика рискът от заразяване при пътуване е нисък.

За разлика от предишни години, когато румънските туристи почиваха предимно по Северното Черноморие, през настоящия летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг. За периода от май почти до края на август 2021 г. румънските туристи в община Несебър са над 223 хил. и ръст над 2,5 пъти, в община Варна – над 189 хил. и ръст над 81,2%, в община Балчик – над 74 хил. и ръст 61%, в община Каварна – над 25 хил. и ръст 23,1% и др.

Много сериозен е и ръстът на посещенията на румънски туристи с цел културен туризъм. В община Велико Търново румънските туристи са над 7500 за периода от май почти до края на август 2021 г., като ръстът им е над 3 пъти.

Полските туристи също преоткриват България за туризъм

За периода от май почти до края на август 2021 г. полските туристи са над 120 хил. с ръст над 90%. Въпреки това резултатите са значително по-ниски спрямо периода май – август 2019 г., когато само в местата за настаняване с 10 и повече легла са били над 246 хил. полски туристи.

Основната част от полските туристи избират почивка в област Бургас, а сравнително малко по Северното Черноморие. Водещи дестинации за полските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – над 62 хил. полски туристи и ръст над 71%, община Варна – над 33 хил. полски туристи и ръст над 2,5 пъти, община Приморско – над 4 хил. полски туристи и ръст близо 2 пъти и др.

Трудно възстановяване на туристопотока от Германия

Германските туристи са над 105 хил. за периода от 1 май – почти до края на август 2021 г., като ръстът по най-скромни оценки е над 50%, но резултатите са много по-ниски спрямо същия период на 2019 г., когато в местата за настаняване с 10 и повече легла са пренощували 331 хил. немски туристи.

Причината за трудното възстановяване на туристопотока от Германия до равнищата от летен сезон 2019 г. е, че този пазар е силно зависим от организирания туризъм. Туроператорите не можаха да функционират в нормален режим през есента на 2020 г. и зимата на 2020/2021 г., когато се извършват ранните записвания за летен сезон 2021 г., а късните записвания не са достатъчни, за да компенсират това изоставане.

Водещи дестинации за периода май – август 2021 г. за германските туристи са община Варна – близо 35 хил. туристи, община Несебър – над 31 хил. туристи, Столична община – близо 11 хил. туристи, община Балчик – близо 6 хил. туристи, община Поморие – над 3800 туристи за периода от 1 май почти до края на август 2021 г. Сериозен ръст на немските туристи за този период се наблюдава в община Варна – над 2 пъти, както и в Столична община, а ръстът на немските туристи в област Бургас е по-скромен.

Чешките туристи връщат интереса си към Черноморието

Пандемията влияе по необичаен начин върху туристопотока от Чехия. През зимния сезон отбелязахме ръст на чешките туристи, а през летния сезон организираният туризъм с чартъри от Чехия се възстанови в приемливи рамки. За периода май почти до края на август 2021 г. броят на чешките туристи е над 79 хил., като ръстът спрямо същия период на 2020 г. е над 2 пъти. За сравнение през периода май – август 2019 г. чешките туристи са били 106 хил., но са се отчитали само места за настаняване с 10 и повече легла.

Една от характерните особености за чешкия пазар е, че почти всички чешки туристи почиват в област Бургас. Интересът на чешките туристи към Северното Черноморие е доста скромен.

Водещи дестинации за чешки туристи за периода май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – над 42 хил. туристи и ръст над 2,5 пъти, община Приморско – над 11 хил. туристи и ръст – над 3 пъти, община Варна – над 10 хил. чешки туристи и ръст над 3 пъти, община Царево – над 2500 туристи, община Поморие – над 2300 чешки туристи, община Созопол – над 2 хил. туристи.

Туристите от Украйна – връщане с много бързи темпове

Възстановяването на туристопотока от Украйна протича с много бързи темпове. За периода 1 май почти до края на август 2021 г. украинските туристи са над 86 хил. с ръст над 2,5 пъти. За сравнение, през периода май – август 2019 г. украинските туристи са били 108 хил., но са се отчитали само места за настаняване с 10 и повече легла.

Водещи дестинации за украински туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – близо 40 хил. туристи, община Варна – над 14 хил. туристи, Столична община – над 6 хил. туристи, община Балчик – над 5600 туристи и др.

Летен сезон 2022 – умерени прогнози

Броят на планираните  чартъри за летен сезон 2022 г. към момента е малък, което е нормално с оглед оставащите над 8 месеца до началото на следващия летен сезон. Данни след октомври 2021 ще дадат възможност за по-пълна прогноза за предстоящия летен сезон 2022, посочва се в анализа на аминистерството.

Очакванията за летен сезон 2022 са водещите пазари да се запазят без съществена промяна - България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна и др.

Основно предизвикателство е да се възстанови туристопотокът от Великобритания и Русия, Израел и др. Като цяло не се очаква равнищата от 2019 г. да бъдат достигнати преди 2024 г., особено при организирания туризъм от чужбина. 

От ведомството посочват, че е важно следващият летен сезон да стартира навреме, а не със закъснение, както беше тази година за немския пазар.

Има очаквания напредването на процеса на ваксинация да се отрази положително на туризма догодина. Прогнозите са за добър летен сезон през 2022 г. като цяло предвид, че се очаква постепенно стабилизиране на ситуацията с коронавируса успоредно с напредване на процеса на ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай