"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" готов за европейски лидер

Над 60 000 души са намерили работа в рафинерията от създаването й до днес

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" готов за европейски лидер | StandartNews.com

Бургас. Когато преди 50 години в полето край Бургас е положен първият камък на Нефтохим, едва ли някой е вярвал, че половин век по-късно заводът ще се превърне в един от лидерите на европейската нефтена индустрия. През далечната 1963 г. първата копка сред нивите вероятно е предизвикала скептичните усмивки на големите в бранша. Мегапроектът обаче се случва. Следват години на възход и главозамайващи успехи, а после идват тежки времена на криза и застой. След приватизацията през 1999 г. за бургаската рафинерия настъпва нова ера на икономически възход. Днес "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е всепризнат колос в нефтопреработвателната промишленост и скептичните усмивки отпреди 50 г. отдавна са забравени.

Няма човек, който да не е наясно какво означава "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" за икономиката на България. Най-голямата компания, най-големият данъкоплатец, най-големият инвеститор, най-добрите заплати. Списъкът трудно може да изброи всичко. С езика на математиката нещата изглеждат приблизително така - 8 млрд. лв. годишен оборот, 7 млн. тона преработен нефт на година, над 1 млрд. $ инвестиции от 2000 г. насам, още 1,5 млрд. $ текущи инвестиции и средно 8 млрд. лв. годишен оборот. Платените данъци от приватизацията до момента са 17 млрд. лв., по перо социални дейности в същия период са отишли над 25 млн. лв., а разходите за благотворителност и спонсорство през последните 5 г. са над 12 млн. лв. Зад тези цифри стоят 50 години и съдбите на десетки хиляди души. "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е компанията, предначертала в най-голяма степен историята на България. И ако е вярна модерната рекламна сентенция, че от нефта извличаме доверие, то "Нефтохим" е спечелил най-голямото богатство - доверието. Пътят до него обаче не е застлан с рози, а с ежедневни битки и безкраен ентусиазъм, твърдят хората, които преработват нефта. Доказва го и 50-годишният юбилей от създаването на завода.

Половин век след първата копка "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е безспорен фактор в Европа и конкуренцията не на шега е заставена да "сверява" часовника си по него. Българската рафинерия определено вдигна летвата за равнис в бранша на европейското семейство. Всичко това се случва на фона на дълбока икономическа криза. През последните години ситуацията в нефтопреработването на Стария континент е критична, а тенденциите никак не са розови. Безмилостните цифри показват в международен мащаб драстичен спад на ефективността при производството на горива. Намаляването е повече от два пъти - от $48 на тон, до $21 на тон. Последицата бе, че европейските рафинерии започнаха да работят на загуба и само за последните 6 г. 11 от тях спряха производство. В тази тежка икономическа среда "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" остави конкуренцията далеч зад себе си с огромни инвестиции в модерни системи, инсталации и цели производства.

Последното капиталовложение в завода е за $1,5 млрд. Средствата са предвидени за най-новия и ултрамодерен проект, който ще повиши значително ефективността на нефтопреработването. През януари м.г. компанията подписа договор за изграждането на КПТО (Комплекс за преработка на тежки остатъци) с италианската Technip Italy S.p.A. по технологията H-Oil. Четири месеца по-късно президентът на ОАО "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов положи първия символичен камък на Комплекс хидрокрекинг на гудрон и даде старт на амбициозния градеж. Новият комплекс ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Тя ще увеличи добива на светли горива и ще подобри значително качеството на котелното гориво. Последната инвестиция ще превърне "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" в най-модерната европейска рафинерия. Комплексът трябва да заработи през януари 2015 г., а дотогава в градежа са ангажирани близо 3000 души.

За нефтохимиците 2 септември 1963 г. завинаги ще остане най-паметната дата. Това е денят, в който потича първият български бензин от тръбите на първата инсталация за атмосферна дестилация АД-1. Първите литри гориво са произведени от смяна "Г" с началник Николай Котов. Шефът на звеното, който днес е на 75 г., си спомня с носталгия за паметния момент. "След смяната решихме да отпразнуваме успеха. Отидохме в ресторант "Черно море" в Бургас и чак там забелязахме, че всички сме с ватенки. И досега не мога да си обясня защо през този топъл септемврийски ден сме били с ватенки. В ресторанта не искаха да ни пуснат да влезем - внасяли сме бутилки с алкохол! Наложи се да отворим бутилките и да обясняваме какво има в тях. Та това е бензин! Наш, български бензин, ние го произведохме!", разказва Николай Котов.

Днес някогашните стари руски инсталации, с които е произведен първият български бензин, вече не съществуват. На тяхно място работят супермодерни машини и инсталации. Поетапната подмяна на амортизираната техника започна веднага след раздържавяването на рафинерията и вливането й в голямото семейство на ОАО "ЛУКОЙЛ". През 2010 г. бе пусната в производство новата инсталация "Сярно-кисело алкилиране", която произвежда високооктановите компоненти за съвременните бензини. За първите инсталации напомня само малкият паметник, издигнат в чест на първия български бензин. Постаментът събира всяка година на 2 септември настоящи и бивши нефтохимици. Хората носят цветя и край мемориала започва празник. И ако всичко това изглежда отстрани прекалено напудрено и помпозно, за хората, свързали съдбата си с нефта, пламъкът е символ на надеждата и вярата. Но това трудно може да се обясни, а и "непосветен" едва ли ще го разбере.

Социалната политика е приоритет

От приватизацията на завода досега инвестициите в нови технологии и иновации не секват. $312 млн са вложени по няколко проекта за повишаване качеството на бензините по стандарт ЕВРО-5, още $274 млн. по същия стандарт, но за дизеловото гориво. От 2009 до 2010 г. за повишаване на енергоефективността и добива на целеви продукти са инвестирани $100 млн., други $65 млн. са усвоени за екология и защита на околната среда. Последните цифри значително са снижили нивата на вредните емисии, а някои от тях са в пъти под допустимите граници.

Почти няма година, в която бургаската рафинерия да не получи признание за финансовите си успехи или за благотворителната дейност. Престижната класация на Делойт ТОП-500 отреди за компанията 1-о място в България и 41-о място в Европа. От 2008 до 2012 г. дружеството е абсолютен лидер в класацията ТОП-100 "Най-голяма българска компания", а през 2010 г. грабна приза в конкурса "Социално отговорна компания на годината". Бургаската рафинерия е награждавана и два пъти от ОАО "ЛУКОЙЛ" с приза "Най-добра компания в групата "ЛУКОЙЛ". Отличията са за 2010 и 2012 г. в конкуренция с други 7 рафинерии в Русия и Европа.
Социалната политика е един от приоритетите на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Работещите в компанията имат възможност да избират между десетки програми за обучение и квалификация, здравни грижи, социални придобивки и непрекъснато подобряване условията на труд. От изграждането на завода до момента над 60 000 души са намерили в него работа. В региона около рафинерията са изградени модерни детски площадки и игрища. Компанията подпомага изграждането на православни храмове, ремонти на училища и инфраструктурни проекти. Спонсорират се културни и спортни събития в общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай