Лоши новини за пазара на електромобили. Гигант съкращава работници

"Нортволт" се отказва от плановете

Лоши новини за пазара на електромобили. Гигант съкращава работници | StandartNews.com

Лоши новини за пазара на електромобили. 
Шведският производител на батерии "Нортволт" (Northvolt) планира да съкрати 1600 служители в Швеция или около една пета от персонала си, тъй като по-бавното от очакваното търсене на електромобили поставя под натиск автомобилостроителния сектор, предаде Ройтерс. 

Определяна като един от пионерите в усилията на Европа да изгради собствен сектор за производство на батерии за електромобили, компанията през последните месеци сви няколко свои инициативи след поредица от търговски и оперативни неуспехи. 
    
"Нортволт" се отказва и от плановете за голямо разширяване на завода си  в Северна Швеция, уточнявайки, че ще насочи ресурсите си към ускоряване на производството на акумулаторни клетки в завода и ще даде приоритет на ангажиментите към съществуващи клиенти от автомобилната индустрия. 

Компанията, сред чийто собственици е германската "Фолксваген" (Volkswagen), бе начело на вълната европейски стартъпи, които инвестираха десетки милиарди долари в производството на батерии за автомобилостроителите от региона в прехода им от двигатели с вътрешно горене към електромобили. 
 
Търсенето на електрически превозни средства обаче расте по-бавно от очакваното, а конкуренцията остава силна от страна на Китай, който контролира 85 процента от световното производство на батерийни клетки по данни на Международната агенция по енергията (MAE).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай