Липсват 1,5 трилиона долара в брой

Министърът на финансите на САЩ трябваше да обяснява липсата пред медиите

Липсват 1,5 трилиона долара в брой | StandartNews.com

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин трябваше да отговори на въпроса къде са изчезнали 1,5 трилиона долара в брой, които според някои медии не могат да бъдат открити от централните банки по света.

В интервю за Fox News Мнучин бе помолен да обясни „изчезването“ на напечатани пари на огромната стойност, състоящи се главно от стодоларови купюри, чието местонахождение не е известно. Водещият на предаването обаче не обясни как е стигна до космическото число.

„Значителна част от тези стодоларови банкноти буквално лежат и бездействат в банкови сейфове по целия свят“, каза Мнучин.

Той добави, че „всеки иска да има долари в ръцете си“, защото американската валута има фактически статут на резервна в целия свят. Мнучин обясни успеха на долара с факта, че в САЩ е безопасно да държите парите си, да инвестирате и да притежавате активи.

В същото време ръководителят на Министерството на финансите отбеляза, че търсенето на американска валута само расте. "В света има много Бенджамини", заключи Мнучин, имайки предвид, че Бенджамин Франклин, един от бащите-основатели на САЩ, е изобразен на стодоларовата банкнота.

Редица медии писаха по-рано, че макар централните банки да добавят до 100 милиарда долара електронни пари в икономиката годишно, подобни количества пари и ценни метали „изчезват“ от обращение.

Според Федералния резерв на САЩ в света се движат повече стодоларови банкноти, отколкото банкноти от един долар. Смята се, че след финансовата криза през 2008-2009 г. броят на стодоларовите купюри в света се е удвоил до повече от 1,3 трилиона долара. В същото време Централната банка на САЩ вярва, че 80 процента от стодоларовите банкноти се разпространяват извън САЩ.

Сто долара е максималната номинална стойност на парите в Съединените щати, въпреки колосалните суми, които циркулират в американската икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се оценява на около 20 трилиона долара годишно. Властите не планират да увеличават максималната номинална стойност на долара, тъй като за тях е по-лесно да проследяват безкасови транзакции за целите на правоприлагането и данъците.

За разлика от това, големи суми пари в брой често са необходими за укриване на данъци и пране на пари. Самото съхранение на пари в брой в каквато и да е сума не е престъпление от гледна точка на американските власти. Правителството на САЩ продължава да гарантира сигурността и конвертируемостта на доларите в брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай