Четвъртък,

Летището: С Терминал 3 и Визия "България"

От: сс -
A
A
A

Видео концепцията си за развитието на Летище София в следващите десетилетия представи днес Френско-германският консорциум „Соф Кънект“. Той беше избран от транспортното министерство за концесионер в следващите 30 г. Визията предвижда летището да се превърне в отражение на самия град и околностите му, а пътниците да се почувстват потопени в българската култура.

Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат преустроени така, че „първото нещо, което хората ще виждат, когато влизат, ще бъде България“, подчертават от компанията. И на двата терминала ще има повече пространство, обслужването на пътниците ще се подобри, ще се засили експедитивността и ще се наблегне на добството.

Ще се преустрои летището и с привлекателни сгради, нови съоръженияи свръхмодерни технологии. Преживяването на пътниците ще бъде ключовият вектор на промяната.

Ще бъдат използвани нетехнологични иновации и ноу-хау, за да се усъвършенстват бизнес процесите, потока на пътниците и взаимодействието с гостите на летището. На уебсайта на летището има  повече услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, услуги и удобства.

Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Целта е да се постигане по-добра регионална и международна свързаност на летище - София през целия срок на концесията и то да се превърне в значителна движеща сила за икономиката на България и да спомогне за привличане на допълнителни инвеститори.

Пътническите терминали ще се разширяват на няколко етапа според нарастването на броя на пътниците.  Първоночално ще бъдат преустроени Терминал 1 и Терминал 2, като първият ще бъде реновиран, а вторият - модернизиран.

Предвижда се за Терминал 2 обновяване на съоръженията за обслужване на пътниците, разширяване на търговската зона с нови магазини, както и с обособени места за хранене.

През първите 2 години Терминал 1 ще се проустрои в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, с ново ниво на обслужване на пътниците.

До 2022 г. ще е завършено новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2, като ще са готови новите ръкавите за качване в самолета и новият паркинг за автомобили.

Ще се инвестира и в пречиствателната станция за отпадни води, както и в системата за наблюдение на диги по бреговете на река Искър.

Качетвено ще се измени обозначителната система на перона на Терминал 1, ще се замени противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, ще се обновят съоръженията за поддръжка.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3, дотогава ще преустанови и работата си Терминал 1.

Промяната на летище София ще става като се ползва опита на френския инвестиционен фонд Meridiam, натрупан при концесионирането на летищата LaGuardia в Ню Йорк, Queen Alia International в Аман, летищата в Мадагаскар, както и множество знакови инфраструктурни проекти като тунела на пристанището на Маями, високоскоростната железница Тур-Бордо във Франция, магистрала в щатите Тексас и Вирджиния, както и двете магистрала A4 в Германия.

„Соф Кънект“ е консорциум, създаден специално за участие в търга на концесията на летище София. Консорциумът включва френския
Инвестиционен фонд Meridiam влиза с 99% дял в консорциума за летище София - "Соф Кънект". Базираната във Виена строителна компания Strabag, която вече участва в ремонта на столичния аеропорт, участва с 1 процент.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Френско ли е, не ми го хвали. В комбинация с Щрабаг става още по-зле. Помним ги със забавяне на срока за строежа на Терминал 2 и скандали с искане за повече пари.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички