Легендарна чорапена фабрика стана оръжеен завод. Позлатява наш град (СНИМКИ)

Откриха най-роботизираното предприятие у нас

Легендарна чорапена фабрика стана оръжеен завод. Позлатява наш град (СНИМКИ) | StandartNews.com
  • Над 30 робота ще бъдат внедрени в производството на завода до края на годината
  • Легендарната чорапена фабрика в Стала Загора вече официално е новият завод на казанлъшката оръжейница „Арсенал“. Лентата тържествено бе прерязана днес. Предприятието се намира в сградата, в която се помещаваше някогашният завод „Светлина“, а по-късно т. нар. "чорапена фабрика".

    В новото производство до момента са инвестирани 40 млн. лева, като се очаква да пристигне още оборудване, така че до края на годината инвестициите в завода ще надхвърлят 60 млн. лева, съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

    Тук се произвеждат детайли, които впоследствие се използват за изработката на различни изделия от продуктовата гама на завода на „Арсенал“ в Казанлък.

    В производството ще бъдат ангажирани около 300 души, на 4 смени. Работният процес ще бъде без прекъсване - 7 дни по 24 часа в денонощието.

    „Това е най-роботизираният завод в България. Тук няма тежък труд в неблагоприятна среда. Ангажирали сме програмисти, инженери, хидравлици и други специалисти“, каза след прерязването на лентата инж. Ибушев.

    До момента в производството са внедрени 16 роботизирани модула, очаква се до края на годината да станат 30. Новият завод в Стара Загора произвежда 6000 комплекта детайли месечно или около 200 дневно.

    Той разполага и с модерна ERP система, която дава възможност за бърза връзка и подаване на информация за извършваните процеси към завода-майка в Казанлък.

    Инвестиции „Арсенал“ се развива изключително бързо, влагаме изключително много средства в строителство, в разширение на дейността си. Само за тази година инвестициите са 300 млн. лева, съобщи инж. Ибушев.

    Той допълни, че в края на 2024 г. общите инвестиции за последните 4 години в „Арсенал“ ще достигнат 800 млн. лева. Освен в Казанлък и Стара Загора, оръжейницата има завод и в Мъглиж.

    Тази година ще бъде сред най-добрите за оръжейницата като ръст на производството. Компанията работи върху организацията, подобряване на технологиите, подобряване на конструкциите. Инвестициите през тази година са били насочени основно в построяването на нови цехове, лаборатории, участъци за разширение на производството, тоест увеличаване на продукцията.

    Сред най-големите предимства за работниците и служителите на заводите на „Арсенал“ е водената от дружеството социалната политика, подчертават от ръководството. Сред придобивките са получаване на ваучери по 15 пъти в годината, 2 пъти годишно безплатна почивка за семейството на всеки един от работещите вече над 10 000 души, хранене с качествена храна на изгодни цени и много други.

    В сектор машиностроене най-високата средна заплата е в „Арсенал“ АД - над 2300 лв. месечно, казаха още от ръководството по време на откриването

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай