Събота,

Л. Борисов: Трети в ЕС сме по финансова стабилност

От: Редактори -
A
A
A

Страната ни може да бъде давана за пример в Европа по икономически показатели и в областта на корпоративното управление. Това отбеляза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Ние доказахме, че можем да бъдем лидер по макроикономически растеж като следващите години залагаме той да е в рамките на 3,1%", посочи заместник-министърът.

Лъчезар Борисов се похвали, че България се е оказала и фактор по отношение на кредитния рейтинг, където в региона сме тотален лидер.

Заместник-министърът посочи сме за пример в ЕС и по отношение на фактора „държавен дълг съотнесен към Брутен вътрешен продукт“. „България е на трето място по финансова стабилност“, каза още Борисов.

Този показател е изключително важен за присъединяването ни към Европейския валутен механизъм ERM II и Банковия съюз. „С работата си доказахме, че в едни изключително кратки срокове можем да преодолеем и тази тема за финансовата стабилност. Всички бяха изненадани как институциите може да свършат тази работа за 9 месеца“, допълва Борисов.

В началото на декември 2019 г. агенция Standard & Poor's даде най-високия кредитен рейтинг на България на Балканите. В друг доклад пък агенцията повиши рейтинга и на София спрямо столиците в региона.

Международната рейтингова агенция повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от 'BBB- на 'BBB с положителна перспектива. Според анализаторите от S&P Global Ratings, след преминалите местни избори в управлението на града има приемственост, което ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност.

Агенцията очаква Столична община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички