КЗП: Смартфоните да пазят личните ни данни

Експертите на комисията дадоха ценни съвети на потребителите свързани с интелигентните решения

КЗП: Смартфоните да пазят личните ни данни | StandartNews.com

Експертите на комисията дадоха ценни съвети на потребителите свързани с интелигентните решения

Телефоните трябва да са съвместими с всякакъв тип устройства смятат от Еврокомисията


„Заобиколени сме от нови технологии, от продукти, които притежават все по-интелигентни (smart) характеристики. Може би повече от всякога сме близо от онова, което навремето гледахме само в научно-фантастичните филми – холограмни изображения, гривни, които ни показват каква е кондицията на организма, мобилни устройства, през които можем да си купим от потребните за ежедневието неща до стоки, които си позволяваме само няколко пъти в живота.” Това коментираха за "Стандарт" експерти от КЗП по повод Международния ден на потребителите, който тази година се провежда под мотото „Надеждни смарт устройства”. Те добавиха, че най-честите оплаквания на потребителите са в сферата на комуникациите и призоваха и клиентите, и търговците на смарт технологии да са по-запознати с качествата и характеристиките на този тип продукти.
„Големите проблеми с подобни продукти могат да дойдат от вградените в тях технологии и от това, че не всички хора познават достатъчно добре характеристиките им. А това нерядко може да доведе до допълнителни разходи за потребителите”, посочиха още експертите от КЗП. И дадоха пример с неочаквано високите сметки на по-възрастни хора, които възникнаха като казус с навлизането на пазара на непознатите за тяхното поколение смартфони и предлагането им от мобилните оператори при преференциални условия в пакетите с телекомуникационни услуги. Причините обикновено са, че са включени услуги, които тези хора не ползват или пък самите те неволно са направили ненужни за тях абонаменти.
Другият въпрос по отношение на смарт устройствата се отнася до тяхната поддръжка и съвместимостта помежду им. „Ние вече говорим за интелигентни решения, включително за управление на дома и всичко в ежедневието ни, което предполага да има връзка между такъв тип устройства. Това предполага наличието на съответния софтуер”, добавиха специалистите от Комисията за защита на потребителите.
Те призова търговците на смарт устройства да обясняват на потребителите подробно за качествата и характеристиките на продуктите, които предлагат. А при проблем – ако няма адекватна реакция на търговеца - като замяна или поправка на стоката - могат да се обърнат към КЗП, която да направи нужната проверка.
Във връзка със сигурността на данните на потребителите при ползването на смарт устройства от КЗП подчертаха, че всяка технология е съпътствана с рискове за компрометирането на нейното функциониране. И обясниха, че още отсега – преди масово такива технологии да са навлезли в употреба сред потребителите – вече на европейско ниво се мисли за това как законодателството да отговори на тези рискове. „Вече е предприета крачка към промяна в Директивата за продажбата на стоки, която ще задължава търговците на такъв тип уреди с по-сериозни софтуерни функционалности да поддържат такива версии на този софтуер, че да могат да бъдат съвместими с всякакъв тип устройства, включително по-стари, както и да спазват изискванията, свързани със сигурността и защитата на тези програми”, обясниха от КЗП.
„КЗП не налага големи санкции, но невинаги размерът на глобата гарантира, че нарушението няма да се повтори. Наложената глоба има не само парично отражение, но и нанася вреда върху имиджа”, отбелязаха експертите.
На финала те изразиха мнение, че всяка година потребителите са по-защитени от предходната. Според тях хората са станали по-активни, а доверието в Комисията за защита на потребителите се увеличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай