Къщи край София станаха с цени на апартамент

Нашенци зад граница купуват имоти по морето

Къщи край София станаха с цени на апартамент | StandartNews.com

Между 60 000 и 200 000 сме готови да броим за къща край София. Това на практика означава, че цените на селските къщи вече са на тези на апартамент в столицата.

Дори и в непрестижен квартал вече не може да се купи дори панелна гарсониера за по-малко 60 000 евро.

Панелно жилище от 43 квадрата в „Люлин 4“ например се продава за 62 000 евро, докато 30-годишна къща от 70 квадрата в с. Петърч, което е на 20 км от столицата, е обявена на цена от 79 000 евро, показа проверка на „Монитор“.

Къщи пък в самата столица с двор и квадратура около 350 кв.м с три, четири или пет спални, част от затворени комплекси или самостоятелни се предлагат на цена от 300 хил. евро.

Увеличава се и процентът на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от купувачите разчитат на такова финансиране, което е очаквано на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, се казва в анализа.

В София се запазва тенденцията от края на миналата година да се търсят по-големи и завършени имоти.

В Пловдив купувачите се насочват към двустайни апартаменти в диапазона от 45 хил. - 65 хил. евро за апартаменти на зелено и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови жилища.

Интересът към къщи в района и около Пловдив се запазва висок, като там сделките стават на цени от 50 хил. до 200 хил. евро в зависимост от проекта и големината.

Купувачите по Южното Черноморие са основно нашенци, живеещи зад граница,като цените варират между 30 000 и 60 000 евро за двустайните апартаменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай