Кристалина видя уникална възможност в кризата

Георгиева участва във видеоконференция, организирана от сп. „Тайм“

Кристалина видя уникална възможност в кризата | StandartNews.com

Пандемията от новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. „Тайм“.

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: „Това наистина е небивала криза“. Тя посочи, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

Заедно с това, обаче тя констатира, че „кризата предоставя уникална възможност“. Според нея за възстановяване на икономиката ще трябва да бъдат предприети активни мерки за данъчно-бюджетно стимулиране.

Тя подчерта, че има възможност светът да стане по-екологично чист, като за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на „бедността и неравенството“.

Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Директорката на МВФ изтъкна още, че „дигиталната индустрия определено е спечелила“ в условията на пандемия. Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай