Кристалина произнесе нечувана прогноза за света!

Подобно нещо не се е случвало от десетилетия

Кристалина произнесе нечувана прогноза за света! | StandartNews.com

Кристалина Георгиева изнесе тревожни данни за световната икономическа ситуация.

През идните пет години глобалният икономически растеж ще се забави до среден темп от 3,1 на сто. Това е най-бавният растеж от десетилетия. Живеем в по-фрагментирана глобална икономика, а търговията вече не представлява движеща сила за растежа.

Това заяви днес във Вашингтон управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на годишните срещи на фонда и Световната банка.

Тя представи най-новия доклад на МВФ "Програма за глобална политика", който се фокусира върху два приоритета: Подсигуряване на мекото "кацане" за икономиките и излизане от пътя на високите дългове и ниския растеж.

"Това може да бъде постигнато чрез гарантиране, че инфлацията ще се върне до целевите си нива навсякъде по света. Големите централни банки, в това число и тази на САЩ, поеха по пътя на намаляване на лихвите. Специфичният момент сега е да завършат задачата по смъкването на инфлацията без да навредят на пазара на труда". Георгиева посочи и че трябва да се действа по отношение на намаляване на дефицитите и дълговете. 

След години на необходима фискална подкрепа в отговор на шоковете, сега е времето да изградим наново фискалните буфери, призова ръководителката на МВФ. Според нея е критично важно страните да провеждат реформи, подкрепящи икономическия растеж – от намаляване на бюрокрацията до подобряване на управленските политики. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 7 часа

Тая баба все дърдори щуротий ....77 г изкукуригала патка .

Откажи