Кристалина похвали БНБ за стабилността

Директорът на МВФ проведе среща с гуверньора на централната ни банка

Кристалина похвали БНБ за стабилността | StandartNews.com

На регионално и глобално ниво са налице сигнали за известно стабилизиране и консолидиране на икономическия растеж, но има несигурност и структурни проблеми, които трябва да бъдат разрешавани с подходящи политики. Това отбеляза председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева при днешната си среща с гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев.

Сред темите на разговора беше сътрудничеството на централната банка с международната организация, очакванията за икономиката и банковия сектор в България през 2020 г., както и актуалното състояние и перспективи пред европейската и глобалната икономика.

Георгиева приветства усилията на БНБ и българските власти за задълбочаване на евроинтеграционната перспектива на България като механизъм за придаване на нови елементи на устойчивост във финансов и макроикономически план за страната ни.

Радев също подчерта стратегическото значение на процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. Управителят на БНБ заяви, че очаква като цяло успешна за икономиката и банковия сектор година, но определени рискове и фактори с външен произход могат потенциално да пренесат ефекти към България.

Президентът Румен Радев също се срещна днес на "Дондуков" 2 с Кристалина Георгиева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Политиките на България в областта на икономиката и образованието са били сред акцентите на срещата, като е била подчертана необходимостта от насърчаване на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж.

Това е второто посещение на Кристалина Георгиева в България от началото на годината. Преди срещата в Давос тя бе за среща в България с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов и похвали страната ни за устойчивия ръст и добрите макроикономически показатели.

По време на основния си доклад в Давос, Георгиева заяви пред политическия и бизнес елит, че има признаци в световен план за ускоряване на забавения ръст, но тези тенденции още не са трайни. Тя представи новият доклад на МВФ за очакван 3,3 процента ръст  за 2020 година, което е корекция надолу спрямо прогнозите на фонда през есента на 2019-та година.

Георгиева предупреди правителствата и за огромните задължения на страните, които могат да създадат проблеми на много от по-бедните страни. По този показател България е една от отличните в региона.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай