Кристалина не вижда търговски мир м/у Китай и САЩ

Китай и САЩ имат да извървят дълъг път за решаване на търговските си спорове, смята шефката на МВФ

Кристалина не вижда търговски мир м/у Китай и САЩ | StandartNews.com

Китай и САЩ имат да извървят дълъг път за решаване на търговските си спорове въпреки постигнатото тази седмица частично споразумение, което безспорно е крачка напред. Това заяви председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че търговското примирие не е същото като търговския мир.

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа споразумение с Пекин, което слага край на ескалацията, но оставя действащите мита за 2/3 от стоките, внесени от Китай.

По думи на Георгиева споразумението е "важна стъпка". Тя обаче предупреди, че "предстои много работа за зарастване на счупванията между двете най-големи икономики в света".

В икономически анализ на МВФ се посочва, че търговските конфликти и мита са довели до намаляване на глобалния растеж с 0.8%, като това се дължало не на повишените мита, а на несигурността, която кара компаниите да се въздържат от инвестиране.

Ако трябва да обобщя темата в началото на новото десетилетие, тя би била все по-нарастващата несигурност, заяви Георгиева.

По отношение на споровете между САЩ и Европа тя заяви, че световната система за търговия се нуждае от значително надграждане.

По думите й несигурността засяга не само бизнеса, но и хората, особено предвид нарастващото неравенство в редица страни. Във Великобритания 10% на населението сега контролират почти толкова богатство, колкото и 50% от долните слоеве, даде като пример Георгиева.

Според шефа на МВФ прекомерното неравенство пречи на растежа и може да подхрани популизма и политическите катаклизми.

Въпреки че правителствените разходи за подпомагане на най-бедните са от ключово значение, твърде често пренебрегваме финансовия сектор, който също може да има дълбок и дълготраен положителен или отрицателен ефект върху неравенството, изтъкна тя.

Георгиева посочи, че в новото си проучване МВФ обръща внимание върху факта как достъпът до финансовия сектор в Китай и Индия през 90-те години на миналия век е проправил пътя за огромни икономически печалби през новия век, а това е спомогнало 1 милиард души да се измъкнат от бедността.

Тя предупреди за излишъка, довел до глобалната финансова криза през 2008 г., и отбеляза, че за мнозина кризата никога не е приключила - един от всеки четири млади хора в Европа рискува да изпадне в бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай